Share

В навечерието на Банго Васил деца сурвакаха за здраве кмета и администрацията в Павликени

петък, 12 Ян., 2018, 17:09ч.


IMG_20180112_100200-5

В навечерието на ромската Нова година – Банго Васил деца сурвакаха за здраве кмета и администрацията в Павликени. Кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов по традиция посрещна малките гости. Те са ученици от училищата – СУ „Бачо Киро“ Павликени, ОУ „Бачо Киро“ Бяла Черква и ОУ “Климент Охридски“ Павликени,  водени от своите преподаватели и образователните медиатори към Център „Амалипе“- Александър Асенов и Стефан Стефанов.

Сурвакарите наричаха за здраве и берекет. По думите на Стефанов малчуганите са представители на различни етноси- миллет, бургуджии, рудари и наричат на своя език за здравето на своите домакини. “Сурва, сурва година, да е мирна и честита. Идва Банго Васил, който ви пожелава много здраве, щастие и берекет във Вашата къща. Да сте усмихнат, да се радвате на хубава година, да се разбираме“, пожелаха децата и с усмивки потупваха павликенските управници по гърбовете със саморъчно украсените сурвачки. Малките сурвакари получиха традиционните дребни парички и торбички с лакомства за старанието си да спазят традицията на Банго Васил.

Инж.Манолов поздрави децата за желанието, с което спазват българските и  ромските обичаи.

 

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Деца от Джулюница гостуваха в Областна администрация по случай Василица

Ученици от ОУ "П. Р. Славейков" село Джулюница гостуваха в Областна администрация Велико Търново по случай Василица и настъпването на…

Затвори