Share

В Лясковец празнуваха Трифон Зарезан

неделя, 14 Февр., 2016, 15:09ч.IMG_8336 IMG_8349На 14 февруари хубавото време събра на централния площад в града много почитатели на виното, народните ритми и веселието. Честването на празника започна с водосвет за здраве и берекет, който отслужиха свещениците от Лясковец – отец Богдан и отец Никола.

Гости на тържеството бяха делегация от Румъния, предвождана от Тодор Ангел – председател на съюза «Български корени». Гости за Зарезан в Лясковец бяха и партньори по проекти на Община Лясковец от Италия и Унгария, депутатите Евгении Стоев и Клавдия Ганчева – народни представители от 43-тото Народно събрание за четвърти многомандатен избирателен район от ПП ГЕРБ. Празникът уважиха и областният управител на В. Търново проф. Пенчо Пенчев, кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, зам. кметовете на Елена и Горна Оряховица, директори на институции и фирми, почетни и заслужили граждани на община Лясковец и др. Гост на тържествата бе и Моника Тютюнкова – директор на Изследователския институт на българите в Унгария, координатор на проект за трансгранично сътрудничество „По пътя на българските градинари”, както и г-жа Галя Чохаджиева – координатор за българския ни екип.

Кметът д-р Ивелина Гецова поздрави гостите, всички граждани и лозарите и винарите по повод Трифон Зарезан. Пред обществеността бяха обявени и победителите от общинския конкурс за най-добро лясковско вино.

В неделния ден за доброто настроение на празнуващите жители и гости на Лясковец  се погрижи фолклорна компания „Сидер войвода” и клуб за народни хора „Фолклорна броеница” при читалище „Братя Грънчарови-2002” с художествен ръководител Иван Иванов. Докато се виеха хора на площада, 200-литрова бъчва с червено вино и друга с пелин, подарък от „Тотал-вини”, се лееха за жителите на Лясковец, излязли да празнуват.

С кръшни български ритми танцьори от гостуващата формация, поведоха празничното шествие към лозята. Отец Богдан и отец Никола благословиха и осветиха лозовите насаждения, а Царят на лозето и стопанката на града д-р Гецова, първи зарязаха лозите. Димитър Цветков, от дълги години в ролята на Цар на лясковските лозя, отправи молитва към Св. Трифон за берекет и плодородна година, отчупвайки къшей хляб и преливайки корените на лозите с вино. След тях зарязаха и официалните гости, които си пожелаха здраве и берекет през новата стопанска година.

В МЕРДАНЯ ТРИФОН ЗАРЕЗАН също от край време събира лозари и винари. Облечени в традиционни български носии, под звуците на гайда и тъпан, самодейците от местното читалище, съвместно с кметство Мерданя и гости, се отправиха към намиращите се в края на селото Мердански лозя. Обредни хлябове, печена кокошка, накичени менчета и бъклици, напълнени с червено вино, се понесоха към лозята, където всяка година се прави възстновка в чест на Светеца. След благодарности, заръки и разговори с Покровителя Свети Трифон, самодейците преминаха през всички етапи на обработване на лозето, та чак до беритба. Ритуалното зарязване направи селският управник Красимира Владова. Тя пожела всички да са живи и здрави, все така ентусиазирани, а годината да е богата и плодородна, след което сви венец от лозовите пръчки и короняса тазгодишният Цар на лозята. С много настроение празнуващите се отправиха към селският стадион, където ги очакваха наредени трапези. Така с танци, песни и приповдигнато настроение, до късно вечерта в Мерданя се лееше хубаво мерданско винско, с печено домашно свинско. „Берекет да е!” си пожелаваха всички.

В ДОБРИ ДЯЛ традиционното зарязване на лозето се състоя при любезните домакини семейство Иванка и Петър Костови, които посрещнаха с погача, вино и разнообразни мезета своите гости. Ритуалът по зарязването беше открит от кмета на селото Стоян Стоянов, който пожела здраве, благоденствие и берекет през настоящата година. Празникът се организира като съвместна инициатива на кмета на Добри дял, читалището и клуба на пенсионера. Проведен бе конкурс за най-добро домашно добридялско вино, в който се включиха 24 майстори-винари. Да ги оцени се събра компетентно жури от съселяни, което присъди първо място за виното на Иван Славев, втори се подреди Йордан Милков, а като трето най-добро вино бе избрано творението на Васил Цвятков. Поощрителна награда за четвърто място получи Боряна Георгиева за виното си от касис. Всички номинирани получиха грамоти и награди. Дияна Пенева и Кичка Стоянова изненадаха присъстващите със съхранено от последната реколта грозде, от което всички на празника опитаха. Специална награда за най-млад винар, определена от кмета, получи 24-годишният Габриел Георгиев. За веселото на всички се погрижиха музикантите Христо и Радослав. С хора, песни и танци премина празникът, а вкусната трапеза приготви управителят на заведение „Двата бора” – шеф Красимир Николов.

В ДРАГИЖЕВО организатор на Трифон Зарезан бе кметство Драгижево в партньорство с местното читалище. И през тази година ритуалът по зарязването се състоя на лозето на най-възрастната стопанка – 76-годишната Мария Дюлгярова и синът й Тодор. Те бяха подредили богата трапеза и почерпиха всички от своето вино. Традиционният ритуал тази година бе поверен на 10-годишния Димитър Йорданов, който демонстрира сръчна работа със земеделската ножица. Леля Марийка, заедно с малкия Митко и други местни лозари поляха порязаните лози с вино, за да има богата реколта. Съпричастни с родния празник бяха десетките англичани, живеещи от години в Драгижево. Преди да зарежат, честването започна пред читалището, където се събраха близо 100 души. Те бяха поведени от няколко мъже, облечени в носии и нахлупили калпаци, седнали в каруца. Пред шествието гордо се вееше трибагреника, а оркестър съпровождаше всички желаещи да зарежат. След ритуала на лозето, по традиция  празникът продължи в читалищния салон, където оркестър „Детелини” вдигна настроението. Кметът Цоньо Трънков връчи грамоти на победителите в конкурса за най-добро домашно бяло и червено вино и ракия. Общо 17 вина и ракии взеха участие в конкурса. Въз основа на безпристрастната оценка на комисията в състав – Стайко Мангелов, Васил Андонов и Питър Картрайт, първото място за най-добро червено вино бе отредено на Иван Ганев, а след него се наредиха Пламен Димитров и Стефан Хрелев. Като най-добър производител на бяло вино бе отличен Тодор Дюлгяров, следван от Атанас Додуров и Иван Минчев. Най-добри ракии тази година бяха измайсторили Здравко Давидков, Трифон Трифонов и Марийка Дюлгерова.

В КОЗАРЕВЕЦ още няколко дни преди да настъпи празникът на Свети Трифон, в читалището се стекоха много майстори на вино, за да предоставят своите творения и да се втурнат в надпревара кой е баш майсторът-козаревчанин. В тазгодишното, пето поред издание на конкурса за най-добро вино, се включиха 26 проби в категория червено вино и 7 бели вина от козаревската реколта 2015. При червените вина най-добър винар се оказа Даниел Йотов, а негови подгласници станаха Ангел Ангелов и Иван Тодоров. Жените пък са по-добри в направата на бяло вино – на първите две места се класираха съответно Елица Дачева и Недка Стефанов, а бронзът е за Иван Тодоров, който успя да отсрами мъжете. Призьорите получиха своите награди и грамоти на 14 февруари, когато бе направено и ритуалното зарязване на лозите в селото.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Поклонението пред Трифон Иванов – в ДКС „В. Левски“ в сряда

Поклонението пред паметта на големия български футболист Трифон Иванов ще бъде в сряда, 17 февруари, от 13 ч. в Двореца…

Затвори