Share

В Козаревец майстори ще готвят в 16 казана кокоши чорби

четвъртък, 7 Сеп., 2017, 10:21ч.


IMG_9871 IMG_9844 IMG_9854

Кулинарен празник ще има за пореден път в Козаревец, където майстори от близо и далеч ще напълнят отново казани, за да сготвят прословутата кокоша чорба. По традиция фестът се провежда след Деня на Рождество Богородично и тази година е насрочен за 10 септември. Кулинарният празник е седми по ред и от общински той бързо се превърна в национален. Тази година организаторите ще подготвят цели 16 огнища – толкова са кулинарните отбори, заявили желание да се включат в надпреварата. Организатори са местното читалище, пенсионерският клуб и кметството, подкрепени от община Лясковец. Официалното откриване е в 10 часа в парка на козаревското читалище, но доста по-рано състезателите ще запалят огньовете и ще пуснат мръвките за чорбата.

Докато се готвят чорбите, пред читалището самодейни певчески състави и танцови колективи ще веселят гости и жители на селото. Лясковските групи при пенсионерските клубове „Чаровна възраст” и „Росна китка”, читалищният състав за стари градски песни „Бели ружи” и самодейци от селата на общината, ще вземат участие в концертната програма. Гостуващите кулинари ще се включат и с песни, освен с приготвяне на чорби, а това са представители на далечното варненско село Изгрев и на по-близки села като Балканци, Асеново, Камен, Кесарево, Палици и Стрелец.

С по два кулинарни отбора ще се включат наши села – това са Мерданя и Драгижево, като най-млад отбор, изявил желание да готви и да се състезава с по-възрастните е отборът на драгижевската младежка група самодейци от читалището. Два са и отборите от Лясковец – представящи пенсионерите от клубовете „Зора” и „Мазневска чешмичка”. По един сборен отбор имат нашите села Джулюница, Добри дял и Козаревец, както и гостите от стражишко и горнооряховско и тези от село Изгрев, община Суворово. Ще има и голям кметски казан в близост до състезаващите се, в който публично чорба по своя рецепта ще сготви кметът на Козаревец Красимира Колева. Чорбата й ще бъде приготвена за гости и жители на селото-домакин и от нея ще се разсипва по черпак на всеки.

Към обяд ще бъде избрана най-вкусната кокоша чорба от тричленно жури. Ще бъде награден и най-атрактивния готвач и най-красивия етно-щанд, украсен от кулинарите с пилешки гозби и пресни зеленчуци. За цялостно представяне ще има специална награда на кмета, както и грамоти за участие от организаторите. Купите и плакетите на победителите ще връчат общинският кмет д-р Гецова и селският управник Красимира Колева, след което народа ще весели с песните си гост-изпълнителят на празника – младият певец Петър Кирилов.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Club Seven отваря врати на 7-и в 7:07:07pm

Първият по рода си спортен клуб Club Seven отваря врати в четвъртък във Велико Търново. Той се намира на ул.…

Затвори