Share

В Драгижево посрещат 125 години от основаването на читалището с обновяване на покрива

четвъртък, 24 Окт., 2019, 09:54ч.


blg002

В навечерието на 125-годишнината от създаването на НЧ „Развитие-1894” с. Драгижево, с финансиране от Община Лясковец, бяха извършени строително ремонтни дейности в сградата на читалището. Тя е строена през 50-те години на миналия век с размери, отговарящи на тогавашните изисквания – висока, обширна, просторна. През всичките години в нея са развивали дейност кръжоци, клубове, театрални, танцови и певчески състави, развива се и библиотечна дейност, която в момента наброява над 13 000 единици. И днес читалищната сграда е притегателен център за образование, култура и отдих за общността на село Драгижево. Своята дейност тук развиват група за обработен фолклор „Детелина”, с художествен ръководител Цветанка Христова, Детска група за народно пеене „Китчица”, Детска вокална група „Дъга”, младежка група за художествено слово, Детски клуб „Традиция”, ръководени от Йорданка Димитрова, както и клуб по тенис на маса. В читалищната сграда се помещава и клубът на пенсионерите „Вяра” с председател Йорданка Балашева.

В годините назад са извършвани частични ремонтни дейности, включително по Проект „Красива България”. През 2018 година бе направено освежаване на фоайетата, санитарните помещения, гримьорните. Дейностите продължиха и през 2019 година, когато поради амортизиране, се наложи да се извърши пълно обновяване на част от покривната конструкция. Частично бяха подменени цигли, капаци, олуци, водосточни тръби, като средствата за тях бяха осигурени изцяло от бюджета на Община Лясковец. Читалището в село Драгижево едно от най-старите в Община Лясковец и направеният ремонт ще допринася и в бъдеще за още по-добри условия за развитие и обогатяване на културния живот в селото.

Настоятелството на читалището, което подготвя за отбелязването на 125-ата годишнина от съществуването на читалищна дейност в селото голям юбилеен концерт, благодари за оказаната финансова и административна помощ. Само след броени дни, в Деня на народните будители е честването на 125 години от създаването на НЧ „Развитие” и своя празник всички съвременни творци на културата ще отбележат в ремонтирания културен дом на 1 ноември от 18 часа. Освен богата програма с песенни и танцови изпълнения, и декламация на стихове ще бъде подготвена и презентация с богат снимков материал за дейността на колективите през последните години. По време на тържеството си съвременните будители ще получат от настоящия председател на културната светиня Мария Петрова поздравления, благодарствени грамоти и дипломи за принос в развитието на културата.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
120 години ще чества едно от най-модерните читалища в региона – Козаревското НЧ „Земеделец-1899”

С празничен юбилеен концерт  в две вечери козаревчани ще отбележат 120-тата годишнина от създаването на читалището в селото.  Събитието ще…

Затвори