Share

В Деня на храбростта горнооряховчани се преклониха пред героизма на българските воини

понеделник, 6 май, 2019, 15:05ч.


DSC_0599

С тържествен ритуал пред Паметния знак на загиналите във войните в Горна Оряховица бе честван Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с Указ №5 на княз Александър І Батенберг.На почетен караул пред Паметния знак застанаха военнослужещи от Военно формирование 22 790. Да споделят празничното настроение на Гергьовден, дойдоха и много граждани.

Честването започна с изпълнение на мажоретния състав на ОУ „Иван Вазов”. Десетокласникът от СУ „Георги Измирлиев” Трифон Йорданов рецитира стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище над Сливница”. За първи път в празника се включиха и младите гвардейци от VII гвардейски отряд на СУ „Вичо Грънчаров”.

Присъстващите на празника бяха поздравени от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. „Шести май е повод да почетем синовете на България, дали живота си за нашата свобода и независимост! Прекланям се пред подвига и саможертвата на загиналите в битки за нашето Отечество! Прекланям се пред смелостта и себеотрицанието им! Днес – в Деня на храбростта, изказвам личното си уважение към хората – военни и цивилни, ангажирани с високата отговорност да бранят нашата свобода и на чиято помощ разчитаме в критични ситуации”, каза в приветствието си инж. Добромир Добрев. Слово за Деня на храбростта произнесе и подполк. Цветан Цветков, председател на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Пред Паметния знак на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя от Кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, народния представител инж. Клавдия Григорова-Ганчева, от името на народния представител Явор Божанков, от Председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, Военно формирование 22 790, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, от VII гвардейски отряд на СУ „Вичо Грънчаров”, от политически партии, обществени организации, граждани.

Празничното честване завърши с изпълнение на Мъжка певческа група „Георги Измирлиев” при Клуб на пенсионера „Елена Грънчарова”.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Банкноти от 213 държави и територии показва в Деня на Българската армия полк. о. з. Петър Станчев

390 банкноти от 213 държави и територии е подредил в изложба полк. о. з. Петър Станчев. Експозицията е подредена в…

Затвори