Share

Ученици заеха ръководни постове в Община Лясковец в Деня на местното управление

четвъртък, 12 Окт., 2017, 12:56ч.


IMG_2511 IMG_2498 IMG_2500 IMG_2504

Ден на отворените врати е инициатива, която от години се провежда в Лясковец за празника на Българските общини. Стана традиция служителите от общинска администрация да посрещат в сградата на Община Лясковец ученици от Младежкия парламент при СУ „Максим Райкович”. Тази година на навръх празника си – 12 октомври, местните управляващи отвориха широко кабинетите в администрацията, за да посрещнат младежите, изявили желание да се запознаят отблизо с работата на местната изпълнителна и законодателна власт. 15 ученици от 7 до 12 клас, придружени от ръководителя на ученическия младежки парламент Румен Георгиев, се отзоваха на поканата на кмета. Бъдещите строители на Лясковец с интерес изслушаха напътствията на кмета и председателя на общинския съвет преди да седнат в столовете им и да се запознаят подробно със задълженията на управниците на своя роден град.

Те се събраха в заседателната зала на Община Лясковец, където за работата на кмета като орган на местната изпълнителна власт и дейността на подчинената му администрация, разказа д-р Гецова. Тя подробно им обясни за задълженията на служителите, за структурата на администрацията, бюджетните звена, разказа им за текущата работа по реализирането на проекти с еврофинансиране и т.н. Общ преглед за ролята на законодателната власт, която изпълнява общинския съвет, направи председателят на лясковския парламент Даниела Арабаджиева. След предварителната лекция всички млади хора влязоха в кабинетите на служителите, за да видят на практика наученото, а в кабинета на кмета се запознаха със символите на града – ключа, знамето и кметската огърлица.

В кметския стол седна ученикът Павел Русев, а поста на председателя на парламента зае Генади Георгиев – и двамата дванадесотокласници и бъдещи абитуриенти. Младият кмет, заедно с д-р Гецова изчете внимателно входящата дневна поща, а председателят на местния общински съвет, заедно с Даниела Арабаджиева разгледаха първото постъпило предложение за предстоящото заседание в края на месеца. По въпроса за язовирите на територията на общината и контрола върху тях коментираха в текущите си задачи за деня заместник-кмета инж. Росица Господинова и новият й сътрудник Жения Цонева, ученичка в 11 клас. Десетокласничката Илияна Филипова пък беше за ден в стола на секретаря на Общината Мариян Паскалев, за да се запознае с основните проблеми, с които се сблъсква администрацията, която работи с гражданите под контрола и организацията на секретаря. По-малките ученици от 7 до 10 клас решиха, че все още не са пораснали достатъчно за най-високите постове, но с интерес изслушаха кмета и разгледаха всички кабинети, набелязвайки своите места в бъдещи такива инициативи.

Забележително е, че през последните години в Общината на този ден идват все повече и по-подготвени младежи, които знаят основното за своята община, за града и съставните на общината села и случващите се в тях промени с реализирането на проекти. Младите хора имат определени познания и по структурата на администрацията, а длъжностите, които искат да заемат подсказват, че се вълнуват от развитието на образованието, спорта, здравеопазването в родния си град, от разработването на проекти, както и от въпроси, свързани с работата на юрисконсулта, архитекта, експертите по гражданска защита, опазването на околната среда и други.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Временна организация на движението в периода 13-15 октомври

На 13 октомври /петък/ 2017 г., във връзка с извършването на строително-монтажни дейности по саниране на жилищни блокове на ул.…

Затвори