Share

Ученици от Свищов имаха уникалната възможност да направят виртуална разходка в CERN

петък, 19 Февр., 2016, 16:11ч.


7

Три училища от България взеха участие във виртуална разходка из контролните центрове на CERN. Ученици от СОУ „Цветан Радославов СОУ, „Николай Катранов“ от Свищов и Национална природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ – София в едночасово живо предаване  се  запознаха с работата на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) –  най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици.

Организатор от СОУ „Цветан Радославов“ е г-жа Елена Илиева, преподавател по информатика и информационни технологии, а организатор от СОУ „Николай Катранов” е   г-жа Йорданка Илиева, преподавател по ИКТ. Във визитата участваха основно ученици от горните класове на двете училища, ученици от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – гр. Свищов, както и физици и информатици. В СОУ „Цветан Радославов  имаше представител от БАН в лицето на г-жа Мариана Шопова, а в СОУ, „Николай Катранов“  присъства г-жа Румяна Хаджийска – представител на CERN и наша съгражданка. Така визитата беше още по-пълноценна! Виртуалната връзка се осъществи от компютърните зали на училищата, като в последната и част беше отделено време за задаване на въпроси към представителите от CERN, които дадоха интересни и изчерпателни отговори.

5

Програмата започна с презентация от контролния център на CERN, чрез която инж. Атанас Батинков и инж. Александър Христов представиха Европейския център за ядрени изследвания, и мястото на България в него. Участниците успяха да се запознаят с големия адроненколайдер (LHC) и по-малките ускорители, експериментите работещи на LHC и детекторът на експеримента CMS, както и компютърната инфраструктура на CERN. С помощта на д.ф.н. Иван Глушков се осъществи посещение в контролния център на експеримента CMS (Compact Muon Solenoid).

Накрая разходката завърши на 100 метра под земята, където всички видяха и самия детектор CMS.

Специалното в тази разходка е възможността, участниците в нея, да видят места в CERN, до които само определени служители имат право на достъп.

4

CERN е дом на 4 гигантски експеримента. В 4 на брой подземни галерии са разположени детекторите на 4-те експеримента: ATLAS, ALICE,CMS, LHCb

Основни цели на експериментите са:

произход на масата;
природата на тъмната материя;
първичната плазма;
материя и антиматерия.
Големият Адронен Колайдер (LHC),  е един от най-внушителните глобални научни проекти, създаден за изследване на елементарни частици

Мисията :

Разширяване на границите на знанието
– Тайните на Големия Взрив … как е изглеждала материята в първите моменти от съществуването на Вселената

Развиване на нови технологии за ускорители и детектори
България в CERN
България става официална страна член на CERN след като
ратифицира Конвенцията за членство в CERN и предава договора на ЮНЕСКО на 11 юни 1999 г.  От тогава, до сега България има сериозно представителство сред специалистите и учените, които взимат участие в проектите на CERN.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
В. Търново е с най-добро представяне на пазара на труда в Северна България

Велико Търново е с най-добро представяне на пазара на труда в Северна България за втора поредна година. В девет поредни…

Затвори