Share

Ученици от лясковската гимназия засадиха 40 дръвчета туя и дъб

сряда, 5 Апр., 2017, 13:05ч.


 

IMG_0552 IMG_0521 IMG_0533

В третия ден от седмицата, посветена на гората, представители на горското стопанство раздаваха в Лясковец безплатни дръвчета на гражданите. В щанд, разположен на централния площад в Лясковец, специалисти от горското стопанство благотворително раздаваха източна туя, червен дъб, чер бор и цер и разясняваха на гражданите как да се грижат за новите си дръвчета. Лясковчани отнесоха по домовете си дръвчетата, а за общинското предприятие „Озеленяване, почистване и благоустройство” бяха заделени 30 броя източна туя и 15 броя червен дъб.

По време на кампанията по даряването на посадъчен материал за жителите на Лясковец, на място беше и директорът на териториално поделение на държавното горско стопанство Горна Оряховица инж. Мирена Татарджийска. Тя разпредели и 40 дръвчета да бъдат дадени на лясковското училище „Максим Райкович”, които бяха засадени още същия ден в двора на корпус І на училището. Директорът на гимназията Даниела Арабаджиева, Татарджийска и колеги от горското стопанство помогнаха на децата в залесяването. Гостенката първо поздрави децата, разказа им от кога датира празника и апелира за опазване на горите.  После третокласници и четвъртокласници, с помощта на служители на горското стопанство, директорките и учители, положиха дръвчетата в дворното пространство на своето школо. Децата поляха новозасадените туи и дъбове и обещаха на дарителите и своите учители в бъдеще добре да се грижат за тях, за да пораснат големи и да им дават чист въздух.

„Гората е живот” е мотото, под което преминават всички инициативи от тазгодишната кампания за опазване на горите, залесяването и грижата за младите фиданки. Традиционната Седмица на гората през 2017-а започна официално на 3-ти април и освен залесяване и раздаване на посадъчен материал, включва също изложби и конкурси в училищата, както и презентиране дейността на горското стопанство в нашия район.

Седмицата на гората се чества от 1925 г. Оттогава в България се провежда първия празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица. След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възобновен. Оттогава датира и традицията той да стартира в първата седмица на месец април.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Откриване мотосезон 2017 във Велико Търново

На светлия християнски празник Лазаровден стотици мотористи се събират на паметника Асеневци тази събота (8 април) в 11.00 часа за…

Затвори