Share

Уникална изложба от шоколадови фигури откриха в Mall В. Търново (снимки)

четвъртък, 8 Февр., 2018, 15:00ч.


IMG_9365
Уникална изложба от 10 шоколадови скулптури с височина до 1.60 м бе открита днес в Mall В. Търново. Експозицията показва копия на класически произведения на изкуството като Венера Милоска, древна римлянка, жени с кошница, делва и стомни, момченце и дори ангел, сътворен изцяло от шоколад по рецепта на майстори-сладкари.

Тя е дело на шеф Ради Стамболов и Галин Желязков и е позиционирана на третия етаж на мола. Велико Търново е петият град у нас, в който гостува изложбата, като тя ще остане тук от 8 до 14 февруари, след което ще отпътува за Букурещ.

Ради Стамболов е шеф-шоколатиер от 20 години, притежател е на най-висша степен по сладкарство, придобита в емблематичното Cafе Central във Виена.

“Използваме форми за градински фигури, върху които отливаме шоколад. Имаме две нови фигури, едната е „Раждането на Венера”, а другата ще бъде изложена точно на 14 февруари и представлява древна богиня. Шоколадът е скъпо изкуство и е най-добре да се отлива, не може да се вае като глината. В Mall Велико Търново ни предоставиха прекрасни условия за разлика от други градове, тек хората са много топли. Има и изложба и продажба на шоколадови изделия, стана едно мини изложение.

„Вече имам амнезия кой е бил първият шоколад, който съм опитал. 10 години съм бил дегустатор във Франция. Тази година също щях да ходя, но с напредването на възрастта се променят и вкусовите рецептори”, сподели шеф Ради Стамболов.

По думите му всичкият използван шоколад може да се преработва многократно, но вече не може да се използва за ядене. Според шеф Стамболов шоколадовото изкуство е бутиково заради цената, която всяка година расте. Причина за това е повишеното потребление в огромни страни като Китай и Индия.

Любителите на шоколада ще имат възможност да участват в различни игри през следващата седмица и да закупят предпочитания шоколад от специални щандове. Днес от 18:00 ч. шеф Стамболов ви кани на семинар-дискусия, по време на който ще разкаже истории и интересни факти за шоколада. През уикенда на 10 и 11 февруари за малчуганите ще има кът за рисуване с шоколад и шоко пастели. А там цветовете ще бъдат бял, млечен и натурален, естествено шоколад!
На 13 и 14 февруари от 17:30 до 19:30 ч. ви каним на дегустация, за да определим кой е любимия шоколад на великотърновци. Ще има и щанд с атрактивни сувенири от шоколад! По време на изложбата на бяло платно посетителите ще имат възможност да оставят свое послание или да нарисуват нещо със специални маркери с какаово “мастило”.

Заповядайте, входът е свободен!

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини, Фоторепортер / Читателят-репортер
36 улици и площади в старата градска част ще бъдат обновени

Старата част на Велико Търново ще стане още по-красива и атрактивна за туристите, и още по-добра за живеене с новата…

Затвори