Share

Унгария подкрепя на правителствено ниво кандидатурата ни за ЕСК-2019

сряда, 5 мар., 2014, 18:44ч.


image-0cc36d3b8d67025b5e7513acfe6fdccddf81108237ab10d26a98b9a62443e475-V-1

По време на посещението на председателя на Великотърновски общински съвет Николай Ашиков и заместник кмета на Община Велико Търново Снежана Данева са договорили правителствена подкрепа от страна на Унгария за кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата.

Двамата са взели участие в тържественото честване в побратименият на Старата столица район Зуглу на столицата на Унгария Будапеща по повод 100 годишнината от основаването на Дружеството на българите в Унгария. Българската общност е сред признатите малцинства на територията на Унгария, които имат свое представителство на държавно и местно ниво.

На тържествата, посветени на 3-ти март в Зуглу са присъствали Президентът на Унгария г-н Янош Адер, Вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова, кмета на Зуглу г-н Папчак, както и Посланика на България в Унгария г-жа Бисерка Бенишева.

На площад „Босняк“ в Зуглу е открита чешма- паметник в знак на почит и признателност на българските градинари, сред които и хора от Велико Търново и региона, които са положили основите на модерното земеделие в Унгария. На този площад преди 100 години е бил разположено тържището за зеленчуци.

С посредничеството на г-н Петер Харух- инициатор за побратимяването между Зуглу и Старата столица г-н Николай Ашиков и г-жа Снежана Данева са провели официална среща със Заместник държавният секретар на Унгария г-н Чаба Лашорцай, в който той е поел ангажимент с официално писмо на държавно ниво кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата да получи подкрепа.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
По 2 лв. билетите за мача, пращат жандармерия

По 2 лв. ще струват за всички зрители билетите за дългоочакваното дерби в челото на Северозападната „В“ група между „Етър“...

Затвори