Share

Турнирът по шахмат в Лясковец събра 94 участници от пет държави

понеделник, 15 Ян., 2018, 14:25ч.


турнир шах турнир1 турнир4

Двудневен шахматен турнир „Лясковец 2018“ се състоя в Лясковец. Инициативата за спортното събитие бе на великотърновския клуб „Асеневци“, подкрепен от ШК „Ан пасан”  и Община Лясковец. Това бе първи турнир в Лясковец и се проведе под патронажа на кмета д-р Ивелина Гецова. Организаторите посрещнаха близо 100 участника в съревнованието в комплекс „Лесопарка“ над Лясковец. Състезанието бе по Швейцарска система от шест кръга и продължи цели два дни. В първия ден то бе открито от патрона д-р Гецова, която приветства всички – участници и гости с „Добре дошли“ в Лясковец и пожела на най-добрите да спечелят. Кметът изрази своята радост, че именно в малкия възрожденски Лясковец, се събират на едно място толкова много таланти на българския шахмат, както и гости от чужди страни.

Регламентът на състезанието бе обяснен при откриването от основните организатори, а право на участие имаха състезатели с международен рейтинг по класически шахмат под 2200, подали предварителна заявка и одобрени от организаторите.

Шахматното съревнование трябваше да бъде на национално ниво, но още с първото си издание, турнирът в Лясковец събра състезатели от пет федерации – от България, Русия, Македония, Франция и Турция като участниците бяха от 37 различни клуба. В надпреварата за купа „Лясковец 2018” се включиха 94 шахматисти, а наградният фонд на турнира бе от 1500 лева, като първенецът освен купа Лясковец, заслужи и премия от 250 лева. На призьорите на първите три места бяха раздадени купи, медали и премии.  Наградите връчи лично кметът на Община Лясковец д-р Гецова.

Шампион в първото издание на купа „Лясковец” стана Михаил Гигов от Плевен с 5.5 точки от 6 възможни. Второто място бе за неговия съгражданин Дарио Дерешки с 5 точки. Със същия точков актив, но с по-лоши допълнителни показатели, се нареди 11-годишният Александър Ташев от София, заслужил третото място. Отново със същите точки, но по-слаби допълнителни показатели отредиха следващите няколко места на Красимир Кирчев от Балчик, Васил Ваклинов от Дупница и Владимир Петров – също от Дупница. При сеньорите над 60 години, победител стана Петър Арнаудов от Разград, а втори в групата на ветераните е Константин Георгиев от Варна. В групата за ело под 1700 триумфираха гостите от село Гара Бов, община Своге Даниел Григоров и Бисер Вутов. До 1900 рейтинг наградите взеха Константин Георгиев и Илко Савов. Най-добре представило се дете до 10 години бе Симеон Тодев от Пловдив, а до 14 години Явор Николов от Бургас, който по настоящем се състезава за Шабла. При 8-годишните момчета шампион стана Данаил Попзафиров, който все още е само на 6 годинки. При момичетата до 10 години най-добре се представи Нора Рашева от Плевен, до 12 г. триумфира представителката на ШК „Асеневци” Аделина Величкова, а със златото до 14 г. се окичи Патрицие Найманова от Червен бряг. За турнира бяха предвидени 24 медала, 5 купи, предметни награди, както и парични награди. Вечерта между двата игрални дни ШК „Асеневци“ почерпи своите гости с вино от специалната си изба в село Карайсен.

Турнирът беше чудесен, всички са доволни и много питаха кога ще е следващия, сподели председателят на „Асеневци” Даян Нинов, и допълни: „Благодарим на всички участници и придружители, както и на нашите любезни домакини от комплекс „Лесопарк“, които осигуриха много добри условия за провеждането на този първи в Лясковец шахматен турнир. Специални благодарности към Община Лясковец и д-р Ивелина Гецова, които са в основата за провеждането на това прекрасно събитие.”

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Фирми ще могат да кандидатстват с проекти за ресурсна ефективност

На 17 януари 2018 г. (сряда) в Голяма зала на Община Велико Търново, от 10.00 до 12.00 часа ще се…

Затвори