Share

Цветя в памет на Ботев и всички герои положиха лясковчани

събота, 2 юни, 2018, 12:44ч.


IMG_4035 IMG_4016 IMG_4023 IMG_4028

Днес Ботев е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. А гениалната му поезия и страстната му публицистика са скъпи на всеки от нас. От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

В памет на великия българин и неговата чета, Община Лясковец организира ритуал-поклонение, който събра на площад „Възраждане” в Лясковец общинското ръководство, ученици, представители на партии, организации и граждани.

Тази година на Втори юни се навършват 142 години от гибелта на Ботев. Поклонението започна под звуците на националния и европейския химн и с отслужване на молебен в памет на героите, който направи отец Богдан. Възпоменателно слово за Ботев произнесе кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Много цветя и венци окичиха паметника на загиналите във войните лясковчани на централния площад. На колене и с едноминутно мълчание лясковчани изказаха своята почит към борците ни за свобода, веднага след заглъхване на сирените.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
На 1 юни детските площадки се изпълниха с балони за свищовските деца

Общинското ръководство изненада децата от различни квартали на Свищов с шарени балони на площадките за игра. По инициатива на кмета…

Затвори