Share

Цветан Цветанов с редица важни срещи в първия ден от работното си посещение в САЩ

сряда, 5 Дек., 2018, 21:01ч.


Cvetanov_Loutan

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който в НС представлява великотърновския регион, е на работно посещение в САЩ. На 6 декември във Вашингтон, Цветанов, заедно с делегати от 80 страни, ще участва в 12-тия Парламентарен форум по разузнаване и сигурност, по покана на конгресмен Робърт Питингер.

В първия ден от посещението си председателят на най-голямата група в българския парламент проведе редица работни срещи. Той разговаря с бившия директор по операциите на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (ДЕА) Майкъл Броун, който в момента работи в сферата на сигурността и прогностичния анализ. Двамата отчетоха доброто сътрудничество между българските и американските правоохранителни органи и по-специално отличното партньорството в сферата на противодействието на наркотрафика. И двете страни се обединиха около мнението, че откриването на представителство на ДЕА в България през 2012 г. е повишило капацитета на правоохранителното сътрудничество в региона. Множеството успешни операции срещу наркотрафика отбелязват възходящия тренд на двустранното сътрудничество. Броун и Цветанов се обединиха около извода, че двустранното сътрудничество между САЩ и България в борбата с наркотрафика, трансграничната престъпност, в т.ч. прането на пари и трафика на хора, са пример за отлично сътрудничество за много други държави.

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов разговаря с посланик Даниел Фрийд, член на ръководството на Атлантическия съвет – водещ американски мозъчен тръст в областта на външната политика. Фрийд е бил помощник държавен секретар на САЩ в администрациите на президентите Джордж Буш и Барак Обама. От години Цветанов и Фрийд развиват успешно сътрудничество в областта на задълбочаването на двустранните отношения между България и САЩ. Обсъдени бяха въпроси от двустранен интерес, най-вече в областта на регионалната сигурност. Специално внимание бе обърнато на дезинформацията и фалшивите новини, които успешно се използват от несистемните партии в Европа, както и от извъневропейски сили, имащи интерес от разединен и слаб Европейски съюз. Двете страни обсъдиха възможността през пролетта на 2019 г. в България да се проведе научна конференция, на която американски и европейски експерти да обсъдят ролята на дезинформацията в политическия дневен ред на държавите от Европа.

Във Вашингтон Цветан Цветанов се срещна и с директора на Офиса по Централноевропейски въпроси в Държавния департамент на САЩ Даниел Лоутън. По време на разговора Лоутън изрази благодарност към България за надеждното партньорство и сътрудничество. Беше специално изтъкнато, че израз на отличното сътрудничество между двете държави са скорошните срещи между министър-председателят Бойко Борисов и държавния секретар Майк Помпео през месец септември в Ню Йорк и срещата в началото на ноември във Вашингтон между Помпео и българския външен министър Екатерина Захариева. Американската страна изказа поздравления и за успешното приключване на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Цветан Цветанов и Даниел Лоутън се обединиха около мнението, че извеждането като приоритет на нашето Председателство на европейска перспектива пред Западните Балкани е фактор с решаваща важност за региона. Радостен е фактът, че Западните Балкани са разглеждани приоритетно и по време на сегашното Австрийско председателство.

По време на разговора беше обърнато специално внимание и на въпроси, касаещи енергийната сигурност. Американската страна подчерта важността на интерконекторната връзка между България и Гърция, като реална възможност за диверсификация на снабдяването с газ за региона. От своя страна Цветан Цветанов представи идеята за газовия хъб “Балкан” и възможностите, които съоръжението дава за диверсификацията на доставките. Двете страни обсъдиха и модернизацията на българската армия, най-вече в сферата на предстоящото закупуване на нови изтребители за българската авиация. Цветанов информира, че в момента тече процедура по уточняване на офертите с тримата участници в търга – Ф-16, Грипен и Юрофайтър. Решението ще бъде на българския парламент, като най-вероятно ще бъде взето през първата половина на 2019 г.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
26 автори подредиха коледна изложба в ХГ„Недялко Каранешев“

26 автори от региона показват свои творби в Художествена галерия „Недялко Каранешев“. С коледната изложба стартират и празничните декемврийски прояви...

Затвори