Share

Традиционни гозби опитаха гостите на V Празник на първомайския разсол

събота, 4 май, 2019, 17:24ч.


DSC_0427

Местни готвачи показаха кулинарни умения на Празника на първомайския разсол. Празникът бе организиран от кметство Първомайци.

Кулинарният хепънинг започна сутринта с приготвяне на гозбите и по обед над площада в селото се носеха апетитни ухания. В празника, както домакините от Първомайци, се включиха и гости от Стрелец, Правда, Горна Оряховица и поповското село Паламарца.

„Разсолът е традиционно ястие за Първомайци, което се приготвя от агнешко месо. Готви се почти във всяка къща за сбора на селото, който честваме на Спасовден. Няма някаква особена тайна, просто трябва месото да е хубаво. Разделя се на порции, слага се в тавата и се залива със сос от запържено брашно и червен пипер, разредено с малко бульон. Добавя се дафинов лист, магданоз, черен пипер, олио и ястието се слага във фурната да се пече. Лесно е и е много вкусно”, разказаха местните кулинарки. Доказателство за кова бе и фактът, че приготвените от тях гозби свършиха сравнително бързо, тъй като желаещите да опитат бяха много.

Освен първомайски разсол, гостите на празника имаха възможността да опитат още дроб сърма, различни видове погачи, козунаци, баници, кексчета, мъфини и др. На гостите бе раздадена и 60 литра агнешка чорба.

В специален кът, членовете на местното Сдружение „Родолюбци” бяха подредили традиционни ястия от Темниско – булгур, долагач, разсол, ошаф, качамак и обредна погача. Разсолът е познат в Първомайци от 1935 година, разказаха „родолюбците”. Сдружението бе подредило и благотворителен базар с експонати, свързани с Първомайци – книги, картички с изгледи от селото, плетива и др. Средствата, събрани от продажбата им, ще бъдат използвани за дейността на Сдружението, което се грижи да бъдат възстановени и запазени местните традиции.

Кулинарният празник премина на фона на изпълненията на местни и гостуващи самодейци. Докато гозбите къкреха на печките, а гостите опитваха от кулинарните изкушения, фолклорни групи се надпяваха и надиграваха на импровизираната сцена пред читалището.

Гости на празника бяха народните представители инж. Клавдия Ганчева и Станислав Стоянов, кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, заместник-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева, общински съветници, кметове на населени места. Инж. Добрев поздрави домакините и гостите и пожела на всички все така ревностно да продължават да съхраняват и доразвиват традициите на родния край.

Всички участници в Празник на първомайския разсол, получиха специални грамоти от кмета на селото Ясен Янков.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Юлиан Ангелов: Постижимо за ВМРО е да вкара трима евродепутати

Можем да изместим ДПС от третото място в българската политика, смята организационният секретар на войводите. Напълно постижимо е да вкараме…

Затвори