Share

Тодоровден в лясковските села премина с кушии, веселие и мото-надпревара

събота, 16 Мар., 2019, 18:30ч.


Джулюница Добри дялIMG_6106 Добри дял2IMG_6090IMG_6047IMG_6058IMG_6079IMG_6081

Всяка година традиция е в лясковските села да се организират ритуали, свързани с Конския Великден. И тази година те бяха спазени в чест на конете и техните стопани. Тодоровден се отбелязва с водосвет за здраве, с освещаване на погача и зърното на животните, с развяване знамето на конярското дружество, с тържествен парад, а същинската част на празника са зрелищни игри и надбягвания в селските мери и поляни.

В Козаревец след водосвета, отслужен от йеромонах Димитрий, се състоя и ритуалното захранване на участващите в надпреварата коне и магарета с обреден хляб. Празнична кавалкада премина по улиците на селото, за да видят всички нагиздените животни, украсените за феста каруци и да бъдат почетени именниците по къщята – общо 26-ма в селото, най-малкият от които Тодор Венков. На селската мера се събраха тази година за надпреварите 7 конски впряга, 2 магарешки впряга и петима състезатели в категория „Езда”. На обяд бе дадено началото на тодоровите кушии, след като кметът на Лясковец д-р Гецова и козаревският кмет Красимира Колева приветстваха участниците и многобройните почитатели на конните надпревари.

След оспорвана борба първо място при ездачите спечели Йордан Янков от Козаревец с кон Барика. Втори е Адриан Максим от Русе с кон Мърфи, а трети – Светлозар Йорданов от Козаревец, състезавал се с кобила на име Амазонка Първа. При раздел конски впряг първо място заслужи добридялчанина Мирчо Асенов с кон Голф, който всяка година печели призовите места. Втори е Димо Димов от Козаревец с кобила Мая. Светлозар Йорданов със Сара завоюва третото място. При магаретата първо място грабна козаревчанина Илия Йорданов с магаренце Мима, а втори остана Обрешко Обрешков. Призът за най-гиздав кон взе красивата Амазонка Първа, собственост на русенката Габриела Стойнева. За атрактивната и трудна за изпълнение надпревара – паркиране на заден ход, тази година не се престраши никой. Наградите на победителите бяха връчени от председателя на конярското дружество Светлозар Йорданов, от д-р Гецова и козаревския кмет Колева. Организатори на събитието от години са „Конярско дружество-1986 с. Козаревец”, подпомогнати от кметството и местното читалище „Земеделец-1899”, от община Лясковец и от близо 20 фирми спонсори, а наградите бяха парични премии, грамоти, купи и статуетки.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Най-гиздав кон избираха в Арбанаси навръх Тодоровден

Стотици жители и гости на Велико Търново и Арбанаси отбелязаха големия християнски и български празник Тодоровден. По традиция, в архитектурния…

Затвори