Share

Тези известни личности са били шпиони

вторник, 30 юни, 2020, 11:56ч.


IMG_8030

Най-добрите шпиони остават неизвестни. В списъка с хора, които са шпионирали от името на своето правителство, изненадва броя на известните личности от обществото. Разбира се, знаменитостите редовно контактуват с богатите и силните на деня, посрещани са радушно от управляващия елит. Те могат лесно да отидат там, където не могат по-малко известните хора. Те имат отличен потенциал като шпиони и са използвани ефективно за тази цел.

Съмърсет Моъм бил не само романист и драматург, но и шпионин

Първоначално Сомерсет Моъм е учил за лекар, макар че произхожда от семейство, в което правната практика е била норма. В свободното си време пише и първият си роман, който се продава толкова добре, че Моъм се отказва от медицината, за да се отдаде изцяло на писателска дейност. Преди началото на Първата световна война Моъм публикува приблизително 10 романа, 10 пиеси и множество кратки истории. Той бил известен като писател, но се присъединил към медицинския корпуса по време на войната, служейки заедно с други известни творци като Джон дос Пасос и Ърнест Хемингуей. Той завършва и „Души в окови“, може би най-известният му роман, докато е на фронта, през 1915 г., припомнят от Vibes.bg. През септември същата година е вербуван да се присъедини към Британската секретна разузнавателна служба.

Моъм трябвало да събира информация за подкопаване на Берлинския комитет в Швейцария, където той живеел под прикритие като емигрантски писател. След руската революция Моъм е изпратен да помогне на усилията за поддръжка на Временното правителство на власт и руснаците във войната. Само седмици след пристигането му там болшевиките завзели властта и войната на Източния фронт приключила. Моъм използвал личния си опит като шпионин, за да разработи сюжетите на няколко кратки истории, които са събрани в творбата „Ашендън“. В началото на Втората световна война той е чест гост в Белия дом, като наблюдава американската помощ за британците и докладва своите открития пред Уинстън Чърчил.

Кристофър Марлоу може би е бил шпионин на кралица Елизабет

Кристофър Марлоу умира в кръчмарска свада едва на 29-годишна възраст, но краткия му живот не го лишава от значителни приключения. Той е написал само четири пиеси в кариерата си, но 400 години по-късно и четирите все още се играят. Марлоу спечелил бакалавърска степен по изкуства в Кеймбридж, а когато училището огласява присъждането ѝ, Кралският таен съвет се намесва. Училището било информирано, че неотдавнашното отсъствие на Марлоу от колежа не е било по религиозни причини, а Марлоу е бил ангажиран, „по въпроси, които засягат сигурността на страната“.

Няколко мистерии витаят в краткия живот на Марлоу. Конкретните доказателства, че е шпионин, са малко. Той е бил приятел на шпионина и разбойника сър Уолтър Райли и на Томас Уолсингъм, чийто братовчед Франсис бил шпионин на Елизабет I. Марлоу бил арестуван и обвинен в използване на фалшиви монети. Някои историци смятат, че фалшивите монети са били част от мисията за шпионаж, възложена на младежа. И тази кръчмарска свада? Наскоро историците казаха, че Марлоу всъщност е бил убит в сейф, управляван от Томас Уолсингъм, от агенти на чуждо правителство.

Хари Худини може да е бил шпионин за британското и американското правителство

Худини е сред най-странстващите знаменитости в света в началото на 20 -ти век, известен със своите илюзии и бягствата си от на пръв поглед невъзможни ситуации. Посещавал полицейски управления и затвори по време на пътуванията си, като сам се затварял с белезници и в килии, от които бързо се освобождавал. Посещенията му смущавали полицията и създали публичност на представленията му.

Няма сигурни доказателства, че Худини е работил като шпионин за Скотланд Ярд. Други източници твърдят, че Худини е бил нает от агенции в Съединените щати и на други места, за да осигури обучение на агенти по техника на бягството. За това също доказателствата не са категорични. Заключения се правят от криптирани записи на служители на Scotland Yard с препратки към документи, получени от „HH“. В най-добрия случай Худини може да е споделил наблюденията си, направени по време на обширните му пътувания, но доказателствата за неговата работа като шпионин за всяка агенция, остават неизвестни.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Царските абитуриентски дефилета на Царевец – хит и в социалните мрежи

410 000 потребители на Фейсбук видяха изпращането на зрелостниците Абитуриентските дефилета във Велико Търново, които за първи път тази година бяха...

Затвори