Share

Тествана бе технология за почистване на пластични фигури и паметници във Велико Търново

петък, 3 Авг., 2018, 11:58ч.


IMG_3364

По инициатива на заместник кмета на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков бе проведен тест на техниката и технологията на фирма от Старата столица за почистване на пластични фигури и паметници.

Тестът се състоя в парк „Дружба“, където с помощта на водоструйка бе почистена експонираната в паркова среда пластична фигура, дело на скулптора Альоша Кафеджийски.

„Това произведение на изкуството, както и останалите в „Парк“ дружба са понесли следите на времето в периода от близо 40-те години, в които са експонирани там. Този значителен отрязък от време, атмосферните условия, развитието на плесени, лишеи, мъхове, замърсяването, както и човешката намеса са оказали своето вредно  въздействие върху произведенията на изкуството и ние имаме отговорността да минимизираме тези последствие и да върнем добрият външен вид на скулпторите“-каза г-н Карабаджаков.

Предстои да бъде преценен капацитета и възможността на фирмата да извърши по-мащабно почистване на нуждаещите се от него произведения на изкуството и недвижими паметници на културата, експонирани в градска среда.

IMG_3285

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Архитект от Канада прави благороден жест към великотърновци

Архитект от чужбина, който не успява да участва в международния конкурс за нов градски център „Ново сърце за Стария град“,…

Затвори