Share

Чудна седянка организираха самодейци за празника на Лясковец

понеделник, 25 юни, 2018, 08:57ч.


 

IMG_4457 IMG_4428 IMG_4437 IMG_4444 IMG_4446 IMG_4452Клуб „Млад етнограф”, който функционира към лясковското читалище „Напредък-1870” за поредна година се включи със свое събитие, посветено на празника на град Лясковец – Петровден. Три поколения лясковчани представиха „Седянка”, така както в миналото нашите предци са се събирали за забавление и задявки. „Чудна седянка станала” млади и по-възрастни самодейци представиха по идея на ръководителя на клуба Николай Марков. Изявата на „Млад етнограф” бе организирана съвместно с лясковското читалище и се състоя на празника Еньовден в градския парк в Лясковец. В седянката се включиха моми и момци от различни възрасти. Децата от Фолклорна група при драгижевското читалище „Развитие-1894” подпомогнаха самодейците от Лясковец. В изявата участваха и по-възрастни самодейци – учители, пенсионери и доброволци. Реквизитът за седянката пък бе любезно предоставен от възрастните дами на пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка”.

Младите моми бяха наблюдавани и пазени от по-възрастните, както се е правело в миналото, за да не открадне момък невеста. Повече от 20 самодейци взеха участие във възстановката. Публиката видя и изслуша и различни народни танци и песни, а пъстротата на народните носии, шевици, забрадки, хурки и разнообразни женски занимания като предене, плетене, чепкане на вълна, пресукване, бродерия и други, допринесе за пресъздаването на атмосферата от отминали времена.

В самото начало звуча песента на Мита Стойчева „Снощи седенки кладохме”, а самите моми се бяха постарали да научат доста народни песни, изиграха и много танци по време на седянката. Малките самодейки от детската фолклорна група при читалището в село Драгижево също изпяха няколко песни, включително и Мелиса Ахмедова, която публиката бурно аплодира. С много закачки, задявки и смях и веселие, премина един от основните ритуали, съпътствали живота на нашите предци. Момците също добре изиграха своята роля и въпреки строгите наставления на възрастните, накрая все пак бе открадната мома.

Така три поколения самодейци с представянето на седянката доказаха, че познават българските традиции, че възрастните ги предават успешно на по-младите, а най-малките отговорно следват съветите на своите ръководители за опазването на фолклорното ни богатство. На финала всички в добро настроение и с респект към фолклорното ни наследство, развеселени от развоя на събитията и от открадването на момата, всички – и самодейци, и граждани-зрители, се захванаха на хорото.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Почетен знак на Община Горна Оряховица получи ФА „Сидер войвода” за своята 65-та годишнина

С почетен знак на Община Горна Оряховица бяха удостоени самодейците от ФА „Сидер войвода” при НЧ „Напредък – 1869” по…

Затвори