Share

“Червен” код за опасни горещини обявиха за Велико Търново

събота, 14 юли, 2012, 15:41ч.


“Червен” код за много горещо време е обявен за неделя за областите Велико Търново, Плевен и Русе. Максималните температури на сянка в трите области ще са 41-43 градуса, предупреждават синоптиците.

На сайта на НИМХ се пояснява, че при код “червен” времето е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и бъдете готови за извънредни мерки.

За всички останали области в страната за неделя е обявен код “оранжев” заради високите температури. Очакваните максимални температури в областите с код “оранжево” са между 38 и 40 градуса. “Оранжев” код означава, че времето е опасно. “Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите”, посочват от НИМХ.

Съветите на лекарите:

Препоръчвам да се избягва рязкото преминаване от климатизирани помещения към пряката слънчева и външна среда, тъй като тази температурна разлика ни се отразява доста зле, особено на малките деца и възрастните хора, коментира за БГНЕС по повод горещините д-р Радосвет Горнев, н-к на клиника “Хирургия” в Университетска болница “Лозенец”.Трябва да се стремим да избягваме прекия достъп до слънце и да пием течности, да проветряваме често помещенията, особено в панелните жилища, които акумулират като фурни топлината и след това я излъчват през цялата нощ, добави лекарят.

По принцип човешкият организъм се адаптира, както към високите температури, така и към ниските, но рязката промяна му се отразява много зле, особено на малките деца, които по-лесно се охлаждат и прегряват, подчерта д-р Горнев. Това се отнася и за възрастните хора, които имат тежки хронични заболявания, допълнително утежняващи състоянието им по време на жегите.

Горещините са направо противопоказни за сърдечно болните – те трябва да стоят на сянка, да си пият лекарствата, да консумират течности, по-лека храна и да следят симптомите за утежняване на тяхното хронично състояние, като отоци на краката, лесна уморяемост, препоръча д-р Горнев.

Ако на човек му е премаляло или е получил топлинен удар, трябва да му се осигури сянка, да се повдигнат краката му на високо в легнало положение и да се извика бърз транспорт, за да се отведе пострадалият до болнично заведение.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Тихомир Трифонов и бразилецът Бето подписаха с „Етър”

Двегодишен договор с “Етър” подписа Тихомир Трифонов, съобщи новият изпълнителен директор на клуба Ендер Дурмушев. Роденият във В. Търново защитник...

Затвори