Share

Тази нощ местим стрелките на часовниците с час напред

събота, 25 Мар., 2017, 13:32ч.


clock

Тази нощ преминаваме към лятно часово време. Така в нощта на 25 срещу 26 март превъртаме стрелките на часовника с един час напред.

Преминаването към лятното часово време става винаги в последната неделя на март – в 3:00 часа през нощта, когато стрелките се местят на 4:00 часа.

Лятното часово време е въведено, за да се намалят разходите за ток и осветление, като се използва повече дневна светлина.

Идеята за лятно часово време за пръв път е въведена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера й и въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Връщането към астрономическото време ще се извърши в последната неделя на месец октомври 2017 г. Така на 29 октомври в  4.00 ч. трябва да върнем стрелките на часовниците с час назад и те да показват 3:00 часа.

Стефан НАНКИНОВ

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Празнуваме Благовещение

На 25 март християнският свят отбелязва едно от най-големите тайнства в християнството - Благовещение. Празникът се почита от всички християни…

Затвори