Share

Танцьори от пет селища участваха в ІІІ Национален фестивал „Хоро се вие край река Янтра“ в Първомайци

сряда, 3 Окт., 2018, 13:17ч.


42788003_1346808328790121_4110298678822961152_o

Танцьори от пет населени места от региона взеха участие в ІІІ Национален фестивал на клубовете за народни хора „Хоро се вие край река Янтра”, който се проведе в събота в Първомайци. Танцовият празник се организира от НЧ „Иван Вазов – 1893” и кметство Първомайци. Кметът Ясен Янков откри фестивала и приветства всички участници. Домакини и гости бяха поздравени и от председателя на читалището Мария Велева.

От тази година танцовият фестивал разшири статута си и вече няма ограничение за участие само на клубове от селските читалища. В него могат да се включат клубове и групи от малки и големи населени места.

Село Първомайци традиционно участва с няколко състава – Група при ДГ „Здравец”, Детски танцов състав „Майска китка” и Клуб за народни хора „Жарава” при НЧ „Иван Вазов – 1893” с художествен ръководител Стелиан Кънчев.

Гостуващи състави на танцовия фестивал бяха Клуб за народни хора „Хороигралец” при НЧ „Денчо Славов – 1900”, с. Ганчовец, община Дряново, с художествен ръководител Димитър Богданов, Клуб за народни хора „Каменски ритми” при НЧ „Възпитател – Камен-1896”, с. Камен, община Стражица с ръководител Диана Стоянова, Танцов състав „Бисери” при ЦРДМ, с. Самоводене, община Велико Търново с ръководител Бисерка Станчева, Клуб за народни хора „Жива вода” при НЧ „Развитие – 1884”, с. Поликраище, с ръководител Цанко Михайлов. Съставът от Самоводене се представи с две групи.

Най-малките участници от детската градина обраха овациите на публиката с изключително атрактивните си изпълнения. Детският танцов състав „Майска китка” при читалището вече започва да съперничи с отличните си изпълнения на автентични северняшки хора на големите състави и беше посрещнат радушно както от публиката, така и от колегите си от клубовете.

Майсторските изпълнения на всички състави зарадваха първомайската публика. Най-големи емоции предизвика втората част на фестивала – надиграване по двойки на ръченица. В своеобразната танцова надпревара се включиха три двойки танцьори – от съставите на селата Камен, Самоводене и Първомайци. Най-атрактивни бяха танцьорите на състава „Каменски ритми” от с. Камен.

За всички групи, домакините бяха подготвили купи, грамоти и символични подаръци.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
ОБЩИНА СВИЩОВ ПРЕДСТАВИ СВОЯ ОПИТ ВЪВ ФОРУМ ЗА СПОДЕЛЯНЕ НА ДОБРИ ПРАКТИКИ

Събитието беше организирано от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и се проведе в град Поморие на 27-28 септември 2018…

Затвори