Share

Свищовското съкровище придобива все по-голяма популярност

петък, 17 Мар., 2017, 13:54ч.


IMG_07999

Предстои представянето му и в старата столица на Норвегия

Изложбата, която се откри на 14 март във Виена, е част от научен проект на българската и австрийската академии на науките и ще бъде изложена в Kunsthistorisches Museum – Виена до 25 юни 2017 г. Свищовското съкровище е избрано да участва в тази изложба, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров. В нея ще участват и други съкровища от бронзовата епоха, съхранявани в регионалните и общински музеи в България. Организатор на изложбата от българска страна е Националният Археологически Институт с Музей към БАН, в партньорство с регионални и общински музеи.

Може да се каже, че Свищовското съкровище придобива все по-голяма популярност, тъй като през есента му предстои да бъде част от изложба в старата столица на Норвегия. На 1 септември част от Свищовското съкровище ще бъдат изложени в Градския исторически музей в Берген, в организирана изложба: “Легенди в злато. Тракийски съкровища от България”. За партньори в изложбата са избрани само дванадесет музея от България, един от които е свищовският. Градски исторически музей – Свищов предоставя за изложбата златните накити и бронзовите брадви от Свищовското съкровище, датиращи от средата на II хилядолетие преди Христа и глава от бронзова статуя на знатен мъж от първата половина на III век след Христа, открита при проучванията на римската извънградска вила до Посетителски център – Нове. Норвежкият музей ще извърши реставрация на стойност 10, 000 лв. на бронзовата глава. Изложбата ще бъде официално открита на 1 септември 2017 г. от норвежкия министър-председател.

Свищовското съкровище е датирано в средата на II хил. пр. Хр. и се състои от тринадесет златни накита и шест бронзови предмета, всички поставени в глинен съд, заровен в земята. Откритото през 2011 г. съкровище е дарено от откривателя си Р. Тодоров на Градски Исторически музей – Свищов. В момента в Исторически музей – Свищов са изложени само репликите на златните накити.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Поради голям интерес: Пускат допълнително още промо билети за турнето на FLEXX BALLET

Поради изключително големия зрителски интерес към турнето на FLEXX BALLET, организаторите от EventsJar решиха да увеличат дните за промоцията до…

Затвори