Share

Свищовското съкровище избрано да участва на изложба във Виена

понеделник, 14 Ное., 2016, 16:25ч.


img_4590-b

Свищовското съкровище е избрано да участва на изложба в Kunsthistorisches Museum – Виена, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров. Изложбата, която ще се проведе в периода 14 март – 25 юни 2017 г., е част от научен проект на българската и австрийската академии на науките. Организатор на изложбата от българска страна е Националният Археологически Институт с Музей към БАН, в партньорство с регионални и общински музеи. В нея ще участват и други съкровища от бронзовата епоха, съхранявани в регионалните и общински музеи в България.

Свищовското съкровище е датирано в средата на II хил. пр. Хр. и се състои от тринадесет златни накита и шест бронзови предмета, всички поставени в глинен съд, заровен в земята. Откритото през 2011 г. съкровище е дарено от откривателя си Р. Тодоров на Градски Исторически музей – Свищов. В момента в Исторически музей – Свищов са изложени само репликите на златните накити. Оригиналите са предадени за временно ползване на НАИМ-БАН (Национален Археологически Институт с Музей към БАН), по договор между директора на НАИМ-БАН и директора на ИМ-Свищов.

kunsthistorisches

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Безплатно изследваха кръвната захар на повече от 200 великотърновци

Над 200 великотърновци се включиха в акцията по безплатно изследване на кръвната захар, която се състоя днес в старопрестолния град.…

Затвори