Share

Свищов реализира проект, подкрепящ екологичното и устойчиво развитие на региона

петък, 27 Ное., 2015, 11:25ч.


obshtina_svishtov_rg1x_large
В административната сграда на община Свищов вчера се проведе пресконференция във връзка с изпълнението на проект “Изграждане и въвеждане в експлоатация на нова технологична линия за производство на пелети” от „Екотекника“ ЕООД, с производствена база в гр. Свищов и партньор по проекта Кралското норвежко общество за развитие – Norges Vel (Норвегия). На събитието присъстваха представители не само на “Екотекника” ЕООД, но и на норвежкия партньор по проекта, както и големи местни потребители на пелети, представители на Общината гр. Свищов, на Стопанската Академия „Д. Ценов“, други компании от региона и медиите.

В на пресконференцията бе представен проектът, осъществяван с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежкия Финансов Механизъм 2009-2014 в рамките на Програмна област BG 10 – „Иновации в зелената индустрия“, реализираните по него дейности, двете страни участващи в него, а също така и предимствата, които той предлага на обществото на местно, регионално и национално ниво.

Чрез прилагането на иновативни технологии, Екотекника ЕООД, с подкрепата на Norges Vel, разработва нов, по-ефективен бизнес модел, който ще помогне на компанията да засили своята устойчива и социално отговорна политика, да увеличи своя капацитет, да внедри оборудване за пестене на енергия и да намали на отрицателното въздействие върху околната среда. В допълнение, във връзка с изпълнението на проекта ще бъде достигнато повишаване на информираността сред служителите на компанията за модела на ефективна работа и 46 служители ще бъдат обучени как да работят с новата технология.

5bf6d57a-90ed-4b67-be8d-3f1364c651d1

За местното общество реализацията на дадения проект, също има значение, тъй като ефективното управление на отпадъците намалява замърсяването. Откриването на нови работни места във връзка с проекта също бе изтъкнато като важен резултат от изграждането на нова технологична линия за производство на пелети в гр. Свищов. В този смисъл резултатите от реализацията на проекта ще бъдат в плюс не само за компанията, но и за обществото.

На срещата в сряда, представители на организации, институции и предприятия вече отопляващи се на пелети имаха възможност да споделят опита си в областта. Последните изтъкнаха ефективността на такъв тип енергия и нейният положителен ефект по отношение на опазването на околната среда и намаляването на вредните емисии във въздуха, във финансово отношение (отоплението на пелети понижава разхода за отопление с 30 %), липсата на отпадъчни остатъци (с оглед на факта, че пепелта оставаща след изгарянето на пелетите всъщност е натурална тор) и т.н.

От своя страна, Екотекника ЕООД и партньорите по проекта Norges Vel призоваха обществеността и представителите на бизнеса, обществените институции и организации да се обърнат към един по-екологичен, чист и ефективен модел, който ще им даде финансова свобода за реализация на други необходими за тях и обществото дейности.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
С пъстра програма от събития ВТУ ще отбележи Студентския празник

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" ще отбележи Студентския празник 8-ми декември с пъстра програма от събития. На 30...

Затвори