Share

Стойне Цветанов извади за втори път Богоявленския кръст в Павликени

събота, 6 Ян., 2018, 19:34ч.


DSC_0179

За втори път Стойне Цветанов от с. Михалци извади Богоявленския кръст в община Павликени. Пред погледите на десетки жители от цялата община, деветнайсет бяха смелчаците, пробвали се в борбата за кръста, но Стойне беше най-бърз и ловък, стигайки първи до него. Ритуалът се проведе при моста на река Росица до с. Лесичери.

Стойне Цветанов е на 34 г. по професия е тракторист в местната земеделска кооперация. След като извади кръста, той пожела на останалите участници успех и сбъдване на мечтите им, а за себе си и близките си здраве. Според поверието, щастливецът, извадил кръста на Богоявление, ще бъде здрав цяла година и носи здраве и късмет на всеки, който се докосне до него.

По традиция архимандрит Георгий благослови всички участници и освети кръста преди да го хвърли в реката. Кметът на Общината инж. Емануил Манолов връчи парична награда на победителя и на останалите участници. Специални награди бяха дадени  и на най-младия участник – 10-годишният Мартин Георгиев от с.Лесичери и най-възрастния – 71-годишния Васил Галев от град Бяла черква.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
В. Търново отбеляза Богоявление с литийно шествие, кадет извади кръста от Янтра

Велико Търново отбеляза Богоявление с голямо литийно шествие, започнало от катедралния храм „Рождество Богородично“ и достигнало до Владишкия мост в…

Затвори