Share

Стартира седмото издание на НФФ „Фолклорен извор” в с. Царевец

четвъртък, 3 авг., 2017, 20:16ч.


IMG_20170803_100750

За седми пореден път в китното село Царевец отвори врати Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Хиляди участници и любители на българския фолклор ще се радват в 4 поредни дни на уникални изпълнения, типични за различните краища на България. И тази година Фестивалът започна с молебен за здраве и благополучие, след което народната певица Гуна Иванова изпя химна на фолклорния фестивал: „В Царевец добре дошъл е всеки….”.

Приветствие към всички участници и гости направи кметът на село Царевец Марин Любенов, който подчерта значимостта на това събитие, съхраняващо и популяризиращо българския фолклор. Кметът на община Свищов Генчо Генчев, който е и член на журито, благодари на всички спомоществователи и основни партньори, с помощта на които, вече 7 години Национален фолклорен фестивал „Фолклорен Извор”  придобива все по-голяма популярност и значение.

IMG_20170803_104424

В своята реч кметът Генчо Генчев призова присъстващите към едноминутно мълчание, в памет на внезапно починалия спортен деятел и общественик на село Царевец Тончо Маринов. За своя 40 годишен живот младият човек оставя ярка диря в сърцата на много спортисти и приятели. В приветственото си слово Генчо Генчев не забрави да благодари и на всички участници, заради които „Фолклорен извор“ е жив и ще е жив докато са обединени от любовта към българския фолклор. След като кметът откри НФФ „Фолклорен извор“, водещите Вера и Росен обявиха получените поздравителни адреси, като Росен Маринов изчете адреса от името на министъра на Културата Боил Банов.

Председателят на националната селекция на CIOFF – България Емил Павлов поднесе лично своите поздрави към организаторите на фолклорния фестивал и участниците. Той сподели, че за него е истинско удоволствие „Фолклорен извор“ да бъде част от семейството на европейските фолклорни фестивали. Фестивалът продължи с представяне на авторитетното жури в състав: Юлия Цанкова, Гуна Иванова, д-р Силва Хачерян, проф. Елена Кутева, Димитър Манов, Даниел Спасов и Генчо Генчев. Изпълнението на духова музика „Заедно“ от град Троян беше специален поздрав към присъстващите, след което конкурсната програма започна с изпълнението на Детски танцов състав „Пламъче“ при НЧ „Просвета – Драгомирово 1912“, с. Драгомирово. През целия ден участници от различни краища на страната ще представят своите музикални изпълнения, а вечерта всички ще се наследят на Групата за песни и танци от град Хрубиешов, Полша, които са специални гости за тазгодишното издание на фестивала.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
До месец започва строителството на новия мост край с. Шемшево

До месец се очаква началото на строителните дейности по новия мост над р. Янтра, част от общинския път между Велико...

Затвори