Share

Станислава Стоянова: Правителството осигури значителни средства за развитие на българската наука

четвъртък, 11 Юли, 2019, 12:44ч.


B55P5289

Значителни средства за научни проекти осигури правителството на премиера Бойко Борисов, информира народният представител от ГЕРБ и член на парламентарна комисия по Образование и наука Станислава Стоянова. На последното си заседание Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 12,5 млн. лв. за проектно финансиране на българската наука чрез Фонд „Научни изследвания“. Средствата ще се предоставят по бюджета на МОН в рамките на предвидените разходи от централния бюджет за 2019 г.

По думите на народния представител тези допълнителни средства ще гарантират устойчивост на финансирането на конкурсен принцип, каквато е основната цел на Фонда. Ще се насърчат научните изследвания, ще се подпомогне научната периодика, ще се подкрепят и проекти по двустранно научно-техническо сътрудничество в системата на висшето образование и науката в България.
„Всичко това допълва настоящите политики по изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания и спомага за развитието на научния потенциал и международното ни сътрудничество“, коментира Станислава Стоянова.

Тя обясни, че се планира Фонд „Научни изследвания“ да обяви тази година нови конкурси в четири направления, за общо 10 млн. лв. Това са “Финансиране на научни изследвания” в съответствие с Националната стратегия; “Българска научна периодика – 2019 г.”; “Финансиране на научни изследвания на млади учени и постдокторанти – 2019 г.” и „Финансиране на проекти по двустранно научно-техническо сътрудничество“.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
„Работна Мецана” ще гостува на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”

На 13 юли, събота, от 11.00 часа на открита сцена „Арт лято” до паметника „Асеневци” във Велико Търново, Театър ВЕСЕЛ…

Затвори