Share

Средните училища в Свищов обединени за толерантна и позитивна кампания на приема

четвъртък, 2 юни, 2016, 10:14ч.


21
По инициатива на кмета Генчев, за първи път в Свищов се проведе пресконференция, в която всички директори на средни училища представиха своя план-прием за учениците след 7 и 8 клас. Пресконференцията бе открита от зам.-кмета Анелия Димитрова, която обясни, че основната идея е да се обединят учебните заведения около една толерантна и позитивна кампания, в която всяко училище да изтъкне своите предимства, без това да засегне авторитета на останалите средни училища. Кметът Генчев започна с думите: „Всички днес сме на една маса, за да могат училищата, при равни условия, да се представят коректно и по най-добрия за тях начин. За съжаление, демографският срив не подминава и Свищов, затова общата ни цел е да привлечем децата на Свищов да останат да учат и живеят в града ни.

На пресконференцията, в крайдунавския град, присъства началникът на Регионалния инспекторат по образование – В.Търново инж. Розалия Личева. Г-жа Личева благодари за поканата и каза: „Аз съм тук, за да подкрепя инициативата, която създава условия на учениците и техните родители да направят своя избор при равни и толерантни условия. В съответствие с наредба 11 за прием на ученици в средните училища, и с идеята за свободен, и личен избор.” Тя благодари на кмета Генчев за тази инициатива, в която се предлага избор на децата.

В последвалата част от пресконференцията, директорите на СОУ „Николай Катранов”, СОУ „Димитър Благоев”, СОУ „Цветан Радославов”, ДТГ „Димитър Хадживасилев”, Професионална гимназия по лека промишленост и строителство и ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” представиха своя план – прием за предстоящата 2016-2017 година. Различните профилирани паралелки, които предлагат 6-те училища в Свищов са 6 за след 7 клас и 5 за завършилите 8 клас. Във всяка една от тях трябва да има от 18 до 26 ученика, за да е валиден приемът за съответната паралелка. Общият брой на учениците завършващи 7 клас в община Свищов е 230, а осмокласниците са 186.

Началникът на отдел „Образование” Румяна Кузева обяви, че Община Свищов е направила 1 рекламен филм представящ всички училища, в който има подробна информация относно приема и алтернативите, които предлагат училищата. Дискът беше разпространен сред присъстващите местни журналисти, за да популяризират перспективите за образование и развитие в училищата на Свищов.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Водещи журналисти от Швейцария с голям интерес към В. Търново като туристическа дестинация

Водещи журналисти от Швейцария, които пишат в сферата на туризма, проявиха голям интерес към Велико Търново като туристическа дестинация. Групата…

Затвори