Share

Спешно се търсят кръводарители от кръвните групи „АВ“ и „В“

понеделник, 12 февр., 2018, 18:52ч.


bolnica

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД и Отделението по трансфузионна хематология отправят апел към доброволни кръводарители с кръвна група „АВ” и „В”.Кризисната нужда от дарители с кръвна група „АВ” възниква в края на миналата седмица. В един ден, за броени часове, с нужда от изключително рядката кръвна група „АВ” и кръвна група „В” се оказаха петима пациенти на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, настанени в ортопедия и вътрешните отделения на стационара.

Нуждата от кръв и производните и кръвни продукти е непрестанна, затова доброволни и безвъзмездни кръводарители са необходими ежедневно. Хората не осъзнават колко важно е кръводаряването, докато някой близък или самите те не изпаднат в беда и не са пряко нуждаещи се от кръвопреливания.

Желаещите да дарят доброволно и безвъзмездно кръв са добре дошли в ОТХ в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” всеки делничен ден, между 8:00 и 13:00 ч. Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските имат право на 2 дни платен служебен отпуск

Близките на някои пациенти са готови да дарят кръв но не могат – приемат медикаменти заради хронични страдания, други са с високо кръвно налягане, а трети просто нямат необходимото минимално изискуемо тегло от 50 кг. Болните следва да разчитат на съпричастност и хуманност от напълно непознати хора, които да дарят кръв.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Фотографска изложба представя красотата на Шотландия

Фотографска изложба ще представи във Велико Търново красотата на Шотландия. Експозицията ще подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и ще...

Затвори