Share

Случаят с 4-годишното момиченце предизвика паника

вторник, 24 Мар., 2020, 10:44ч.


bolnica

4-годишно момиченце бе прието снощи в Отделението по педиатрия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във В. Търново. То е постъпило с висока температура и затруднено дишане чрез Спешно отделение. За случая алармираха в социалните мрежи майката и бащата на момиченцето, които в емоционални постове обясниха, че в болницата не знаели как да реагират.

„Детето е с двустранна пневмония, остри болки в гърдите и съмнения за коронавирус. Направен му е тест, който ще излезе след 2 дни. Настанени сме в педиатрично отделение. Лекарите нямат достатъчно защитни маски и костюми. До момента му е поставена система натриев хлорид. Без лечение! Животът му е е опасност!“, написа в социалната мрежа неговата майка.

От МОБАЛ веднага реагираха, че се полагат необходимите грижи за момиченцето и е започнато лечение. „Все още не са ясни резултатите дали става въпрос за коронавирус, тъй като пробите се изпращат в Националната референтна лаборатория в София. Към този момент състоянието му е стабилно, консултирано е с инфекционист. Назначено му антибиотично лечение, като категорично на този етап не се налага кислородолечение”, заявиха официално от болницата.

Тази сутрин майката Мариета Томова продължава да твърди, че не се взимали необходимите спешни мерки. „Лекарите са назначили лечение, което е за заболяването пневмония, но в случая се касае за нещо различно и те не са инструктирани какво да правят. Не смятат, че тези болки, които има тя, са реални, а аз познавам детето си, то има висок праг на болката. Болките при него са нетърпими. Детето в момента е неспокойно и постоянно кашля”, разказа майката, за подобрение, според нея, не може да се говори.

„Субектовното състояние на детето тази сутрин не кореспондира с това, което майката съобщава”, отговори директорът на МОБАЛ „Стефан Черкезов” д-р Стефан Филев. „На детето е направен е тест за грип тип А и Б, който е отрицателен, а след това, тъй като майката твърди, че е имала контакти и има вероятност детето да е с коронавирус и като се установи, че е с двустранна пневмония, затова е взета и проба за коронавирусна инфекция. Същата трябва да е взета и от майката, която също е прегледана от инфекционист. Очаква се резултатите от теста за коронавирус на детето да излязат днес в късния следобед или вечерта.

През нощта температурата на момиченцето е била 37,5 градуса, а тази сутрин то няма температура. Няма дихателна недостатъчност. Кръвно-газовият му анализ е доста добър за дете с двустранна пневмония. То е в стабилно състояние”, категоричен бе д-р Филев.

„Майката е разтревожена като родител и аз я разбирам, защото съм баща на три деца, но искам да призова всички, имайки предвид ситуацията у нас и по света, да бъдем по-отговорни към публикациите си в социалните мрежи и медии! Защото, създавайки паника чрез стряскащи новини, вредим на работата на всички тези хора, които са на първа линия и се грижат за здравето на всички нас. След публикациите на майката и бащата в социалните мрежи, шест неизлекувани деца напуснаха лечебното заведение заедно с родителите си притеснени, а кметовете започнаха да ми звънят трябва ли да се карантинира детското отделение”, коментира д-р Стефан Филев.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
24-годишна шофьорка е предизвикала катастрофата на Хаинбоаз

24-годишна шофьорка е предизвикала катастрофата на Хаинбоаз, не е пострадала тежко. Лекият автомобил "Мазда", управляван от 24-годишната жена, се е…

Затвори