Share

Синът на Радой Ралин разкри в Свищов лиричната част от характера на своя баща

петък, 11 Ян., 2019, 18:50ч.


20190110_173934

„Започнах да осъзнавам и да разбирам баща си, когато навлязох в темата „Алеко Константинов“, сподели пред свищовската общественост синът на Радой Ралин Кин Стоянов. Българският общественик бе гост на Свищов по повод Алековите дни, посветени на 156 годишнината от рождението на Щастливеца.

В организирана творческа вечер, посветена на неговия баща Радой Ралин, Кин Стоянов разкри лиричната част от характера на своя баща. Той сподели, че когато е работил по книжката „Гражданинът Щастливец“, която е мемоарен колаж на живота на Алеко, в съзнанието му започват да възникват редица аналогии между Щастливеца и неговия баща. „Може да се каже, че Алеко Константинов със своя живот, своя нравствен императив и своята чистота е създал архетипа (политически, психологически, социално), към който съзнателно или не, всеки един български сатирик по някакъв начин се е стремил. За това тази вечер ми се иска да ви разкажа за тези допирни точки, които аз намерих между Алеко Константинов и Радой Ралин.“, каза в уводните си думи Кин Стоянов.  В разсъжденията си той подчерта, че Алековия сатиричен образ на Бай Ганьо всъщност е създаден от един лирик, от един изтънчен писател, какъвто е и Радой Ралин.

Кин Стоянов сподели, че преди да стигне до епиграмите, неговият баща е бил  автор, който е писал стихове изразяващи тъкмо тази струнка на чувствителност, а като пример даде стихотворението му „Бодли“, което много точно го показа. Той разкри пред присъстващите, че голямата болка на неговия баща е била „неосъщественият човек“, а политическата ситуация в България, е според него, причината и Алеко Константинов, и Радой Ралин да узреят като сатирици. „Сатирикът не търси сатирата, тя намира него!“ – убеден е Кин Стоянов.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Театър ВЕСЕЛ посреща „Патиланци“

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 12 януари  от 11.00 часа в читалище  „Искра” във Велико Търново, ще…

Затвори