Share

Щетите в общината ще са 20 млн. лв., Даниел Панов поиска от МС спешно 4 млн.лв.

четвъртък, 26 юни, 2014, 17:58ч.


 potop2

На заседание на Министерски съвет Даниел Панов бе единственият кмет, който присъства на място и докладва състоянието и оценката от щетите до момента. В лична среща с премиера Орешарски Панов е докладвал за най-неотложните и аварийни мерки, които трябва да се предприемат в общината. Най-неотложното, и за да се предотвратят максимално попраженията от следващо покачване на водата, е почистването на реките и коритата им от дървета и наноси. За най-спешните и неотложни дейности кметът е поискал от Министерски съвет между 3 и 4 млн.лв.

До момента оценките от щетите в община Велико Търново възлизат на 12 млн. лв. Очаква след окончателно приключване на оценките сумата да надхвърли 20 млн. лв.

До момента след направения оглед стана ясно, че засегнатите имоти в общината са 171. От 40 къщи във Велико Търново до момента са оценени 23 сгради, като сумата възлиза на 62 300 лв.В Килифарево от описаните 46 имота, щетите на 41 от тях възлиза на 241 226 лв. 85 са пострадалите къщи в Дебелец, оценени са 78, а стойността на щетите възлиза на 290 622 лв.

Очаква се оценката от щетите на жилищните имоти да възлезе на 1 млн. и 200 х.лв. Кметът Даниел Панов е поискал сума и за спешни възстановителни дейности и за 10-те засегнати общински пътища, канавки, подпорни стени и укрепления, за които са нужни 1,400 млн.лв. За 21 водостока ще са необходими близо 840 000 лв., а за строително-ремонтни дейности по 19 засегнати улици в общината са необходими 2,180 млн.лв.

Като член на УС на НСОРБ Даниел Панов е провел и разговори с премиера за отпускането на средства за подпомагане и на общините Добрич, Дряново и Варна.

Даниел Панов се срещна и с президента на Български червен кръст Христо Григоров, генералния директор доц. д-р Красимир Гигов и директора за Велико Търново Димитър Русев. На срещата бяха обсъдени съвместните аварийно- спасителни дейности до момента между Община Велико Търново и Български червен кръст и набелязани последващи действия и акции за партниране.

 

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Интензивни валежи се очакват и тази нощ

Министерството на околната среда предупреждава, че тази нощ в Северна България се очакват нови интензивни валежи. Възможни са повишения на…

Затвори