Share

Школата за народно пеене в Долна Оряховица е носител на приза „Будител на Община Горна Оряховица“

четвъртък, 31 Окт., 2019, 20:09ч.


DSC_0029

Школата за народно пеене при НЧ „Христо Козлев – 1883“ в Долна Оряховица е тазгодишният носител на наградата „Будител на Община Горна Оряховица“. Отличието се присъжда за трета поредна година за високи художествени и творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката, културата и изкуството.

Наградата бе връчена от временно изпълняващата длъжността кмет на Община Горна Оряховица инж. Деница Коева на официална церемония в Художествена галерия „Недялко Каранешев“. На церемонията присъстваха още заместник-кметовете Николай Георгиев, Йорданка Кушева, директорът на Дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ Румяна Матеева, почетните граждани на Община Горна Оряховица маестро Донка Копринкова и Атанас Бахчеванов, директори на училища, художествени ръководители на културни институции, учители, ученици.

Школата за народно пеене при НЧ „Христо Козлев – 1883” в Долна Оряховица е с ръководител Георги Петров. През годините Школата с изявен млад и перспективен изпълнител Нели Пашева е завоювала множество престижни награди от национални конкурси и надпявания.

Нели Пашева е родена на 18 октомври 2006 г. Възпитаник и солист на Школата за народно пеене е от 2016 г. Носител е на множество медали и награди от престижни фестивали и конкурси за народно пеене – златен медал в ХVІІ НДФК „Орфеево изворче” – гр. Стара Загора; първа награда от ХІІ и ХІІІ Национален събор-надпяване „Авлига пее” в с. Обединение през 2016 и 2017 г., първа награда на НДЮК „Песенна дъга над Кутев” – гр. Котел; „Златна лира на Орфей” на НМФК „Орфееви таланти” – гр. Пловдив през 2018 г. и др.

През 2019 г. Нели Пашева спечели втора награда на ХІ Национален събор-надпяване „Авлига пее” в с. Обединение, първа награда на ІV Детски фолклорен празник „Весел Чичопей” в с. Първомайци, първо място на ІІ Регионален преглед на музикалното самодейно изкуство „Пеем и танцуваме” в с. Драгижево.

Заместник-кметът Йорданка Кушева поздрави всички, за които възраждането на българския дух е мисия. Специално внимание бе засвидетелствано към основоположника на театъра в Горна Оряховица Атанас Бахчеванов. Въпреки достолепните си 90 г., той бе гост на церемонията за Деня на будителите. Йорданка Кушева му връчи пластика с лика на покровителя на града Свети Илия.

Всички присъстващи на церемонията бяха поздравени от Нели Пашева и Балет „Грация“ с художествен ръководител Соня Георгиева.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Предстои откриването на второто поредно изложение за родители, деца и семейства Family Days Expo

За втора поредна година Фондация Happy Mums, съвместно с Община Велико Търново организират първото по рода си в Централна Северна…

Затвори