Share

Шести кулинарен фестивал ще се проведе в Лясковско

вторник, 22 Авг., 2017, 09:51ч.


 

20621340_1850119921679953_7831935751020798190_n

За Шести Карвинг-фестивал се подготвят жителите на Община Лясковец. Традиционният есенен фестивал включва няколко типични за Лясковско празници. Тази година две са местата, където ще се проведат кулинарните празници – Джулюница и Козаревец, а датите са 27 август и 10 септември. Дните на кулинарното изкуство се наложиха трайно в календара на Община Лясковец и са резултат от успешно провеждащия се Карвинг-фестивал Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство, който протича за шести път на територията на лясковска община. Неизменни участници в него са домакини, майсторки-кулинарки, самодейки, деца и млади хора, които през годините показаха, че са истински пазители на традициите в родното си място.

Млади и стари ще се съберат отново в Джулюница за Девето издание на Националния фестивал „Пъстра трапеза”. Събитието ще се случи на 27 август в централния парк в селото, като началото му е в 9 часа. Кулинарен празник ще има за пореден път и в Козаревец, където ще сготвят прословутата кокоша чорба. Седмото издание на кулинарния празник, козаревчани ще открият на 10 септември в 10 часа в читалищния парк, а към обяд ще бъде избран майстора на най-вкусната кокоша чорба.

На 27 август, неделя, в Джулюница отново гости и участници ще станат свидетели на красивите български трапези, на песенни изпълнения, танци и разнообразие от етно-щандове. Празникът ще открият кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, председателят на читалище „Пробуждане-1896” Екатерина Москова и главният журиращ кулинарните творения – Мариета Недкова – представител от Националната Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З. – 7. Карвинг-изкуство ще покаже за втора поредна година младата Виктория Димитрова.

Тази година на 27 август, заедно с Националния фестивал „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”, ще протече и Празникът на лютеницата. Той също е част от Карвинг-фестивала и за шести път протичат и изявите, свързани с него – конкурсът „Най-вкусна домашна лютеница” и демонстративно приготвяне на лютеница от миналогодишния победител в съревнованието. Своята рецепта и правото да свари пред всички лютеница тази година се падна на председателя на пенсионерския лясковски съюз Калина Цацова.

Близо до тавата й, домакините от джулюнското читалище и пенсионерския клуб също ще предложат на гостите на фестивала домашна лютеница от джулюнски домати, ще къкри и тенджера с пилешка супа, ще бъдат изпържени и много мекици.

В специална шатра ще се събират бурканчетата с домашна лютеница, които ще участват в тазгодишния конкурс. Професионалното жури, което ще опитва и оценява и гозбите по щандовете, ще даде своята оценка и на лютениците и ще излъчи победител. Първенецът, избран от комисията ще има правото да свари публично своята лютеница в следващото издание на празника догодина.

След приключване на конкурса и обявяването на призьорите, ще бъде изядена както пилешката супа, така и приготвената на място лютеница.

Ще бъдат обявени и резултатите по категории за различните ястия, участвали във фестивала „Пъстра трапеза”. Докато комисията дегустира ястия и лютеници, на откритата сцена в парка на Джулюница, богата фолклорна програма ще поднесат самодейци от читалищата и пенсионерските клубове на общината ни и гости от еленското село Палици, а младият народен певец Петър Кирилов е поканен като гост-изпълнител на празника.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Световният тенор Зоран Тодорович за първи път в България

На 26 август от 21.00 часа Старозагорската опера ще представи на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“…

Затвори