Share

Сдружение „33-ти пехотен Свищовски полк“ отбеляза в Свищов 100 години от славната победа при Дойран

вторник, 30 Окт., 2018, 20:29ч.


11

По повод 100-годишнината от славната победа при Дойран, Сдружение „33-ти пехотен Свищовски полк“, със съдействието на община Свищов, проведе организирано честване в памет на последната Дойранска битка, провела се през септември 1918 година. В историята тя остава като особено тежка и кръвопролитна битка, в която под командването на генерал Владимир Вазов българската Девета пехотна плевенска дивизия, в състава на която е и 33-ти пехотен Свищовски полк, отблъсква настъплението на четири английски и две гръцки дивизии.

Културната програма свързана с кръглата годишнина започна с поднасяне на венци пред паметника на загиналите от 33-ти Свищовски полк, на площад „Велешана“ в Свищов. Представители на Сдружението, заедно с кмета на Свищов Генчо Генчев, председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов и секретаря на Общината Любомира Петрова положиха цветя в памет на героичните български воини. Цветя бяха поднесени и от редица организации и граждани, свързани с историческото събитие.

Програмата по повод честването продължи в конферентната зала на к-с „Калето“, където пред свищовската общественост бе представено Сдружение „33-ти пехотен Свищовски полк“, към което в последствие се включиха нови членове. Кметът на Свищов  приветства представителите на Сдружението за плама, с който съхраняват историческата ни памет жива и благодари на всички благодетели за дарените материали и средства, свързани с историята на 33-ти пехотен Свищовски полк.  Генчо Генчев беше изключително радостен, че Сдружението е насочило вниманието си и към младото поколение, чрез конкурс за есе на тема: „100 години с факела на Дойранската победа“. На кръглата годишнина бяха представени три книги, които по различен начин хвърлиха светлина върху славните исторически събития, развили се преди повече от век.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Модернизираха базата на специализирана социална институция в с. Церова кория

Домът за пълнолетни лица с умствена изостаналост, намиращ се във великотърновското село Церова кория, бе ремонтиран и модернизиран. Обновен е…

Затвори