Share

Със скрития език на знаците на шевицата и калоферската дантела продължават съботите в музея

четвъртък, 5 Юли, 2018, 13:29ч.


1[1]

В предстоящата „Семейна събота” на 7 юли музейните специалисти са подготвили ново музейно занимание – „Езикът на знаците през вековете”. Творческото ателие ще бъде посветено на различните изображения на символи върху предмети от праисторията до наши дни. Тази събота представянето ще започне с мултимедийна презентация на многообразието от знаци при музейните експонати – керамика, монети, накити, църковна утвар, облекло, оръжие и др.

В работните кътове ще бъдат представени интересни техники на плетене, бродирането като изкуство и изобилието от знаци, които ги съпътстват. Малки и големи посетители ще имат възможност да опитат с ръцете си създаването на тези традиционни красоти. Помощници и обучители в ателиетата ще бъдат специалните гости на музея – майсторите Маргарита Бонева и Кремена Димитрова (калоферска дантела), и Иван Маринов (българска шевица). Шестокласничката Валя, дъщеря на Кремена Димитрова, ще разкаже за технологията и символиката на чипровските килими.

Точно в 10.00 часа започват любимите игри на най-малките „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, в които най-добрите участници ще си тръгнат с награди.

Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” е от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, да разгледат музейните експозиции, включително най-новите „Археология” и „Горнооряховски суджук”. Всяка събота специална награда ще получава и всеки 10-ти посетител на музейните занимания.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Световноизвестен архитект ще изнесе публична лекция във Велико Търново

Арх. Андреа Д`Антраси:  “Печелившият проект за Старото военно училище ще бъде този, който съчетава съвременния език с традицията и историческите…

Затвори