Share

С възстановка на 26 юни “руски войски” ще освободят Свищов

понеделник, 6 юни, 2016, 12:54ч.


IMG_0533-2

С възстановка на 26 и 27 юни в Свищов ще отбележат 139-годишнината откакто руските войски щурмуват българския бряг. 80 доброволци от цяла България ще се включат в проявата, като основни участници са активисти на националното дружество “Традиция”.

10 лодки с “руски войници” ще преплуват Дунава, а подготвените пироефекти от водата ще предадат още по-автентична атмосфера на възстановката, обясни Росен Маринов, директор на Дирекция “Култура и културно наследство” в Общината.

Единствената подобна възстановка е правена преди близо 40 години за 100-годишнината от Освобождението на Свищов. За жалост от тогава не са запазени никакви фотографии, каза Росен Маринов.

Музей на открито с вещи от епохата ще допълни честването. Предвиждат се и концертни изяви на местни изпълнители. Самият щурм на Дунава ще бъде на 26 юни от 10,30 часа. На следващия ден в Свищов предстои поклонение в местността “Паметниците”. Същия ден е и тържествената сесия, на която ще бъде обявен новият почетен гражданин на Свищов – инж. Стефан Димитров, дългогодишен директор на пожарната в града, съобщи кметът Генчо Генчев.

Възстановката ще бъде генерална репетиция за следващата година, когато се навършват 140 г. от освобождението на Свищов и ако сегашната проява предизвика интерес, през 2017 г. тя ще бъде много по-мащабна, увериха от Общината.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Даниел Панов показа обновения Комплексен онкологичен център на благодетели от Швейцария

Кметът на Велико Търново Даниел Панов показа напълно обновения Комплексен онкологичен център на благодетели от Швейцария. В старопрестолния град гостуваха…

Затвори