Share

С поредица от прояви НЧ „Напредък – 1869“ отбелязва 150-годишен юбилей

понеделник, 25 Февр., 2019, 16:42ч.


IMG_2147

Концерти, театрални постановки, конкурси, фестивали са част от поредицата прояви, включени в календара от събития, с които НЧ „Напредък – 1869“ в Горна Оряховица ще отбележи своя юбилей. Тази година най-старата културна институция в града става на 150 години. Преди век и половина в Горна Оряховица се учредява читалище „Напредък“ от Вичо Грънчаров, Радко Радославов, Елена Грънчарова и други будни горнооряховчани и така се поставя началото на читалищното дело в града.Всички събития, организирани от НЧ „Напредък – 1869“ през настоящата година, ще бъдат под знака на 150-годишния юбилей.

Поредицата от прояви започва на 12 март с пролетния концерт на клас „Пиано“. На 28 март на сцената на читалището ще излязат ФА „Сидер войвода“, ТФК „Балканика“, ДТФС „Приключенци“ и Детският народен хор. По традиция Младежки театър „Алтернатива“ ще отбележи Деня на хумора и сатирата 1 април с комедийно шоу. През април ще бъде премиерата на децата от „Алтернатива“, които ще представят „Ваше въображение“ от Албена Димова.

От 12 до 14 април НЧ „Напредък – 1869“ ще бъде домакин на II Национален танцов конкурс „Танцова въртележка“, а от 19 до 21 април е XIV Международен конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика“.

Събитията продължават на 8 май с празничен концерт-рецитал на поетите от ТЛГ „Асен Разцветников“ по повод 65 г. от създаването на групата. Също през май в читалището ще бъде проведени Областният етап от VI Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет сольнце“ и премиерата на МТ „Алтернатива“ на пиесата „Скакалци“ по Ст. Л. Костов.

Знаменателен завършек на Майските дни на културата в Горна Оряховица ще поставят читалищните състави към „Напредък – 1869“. Всички те ще излязат в юбилеен концерт на 30 май от 18.30 ч.

Две седмици по-късно – на 15 юни, Хор „Славянско единство“ ще празнува 125 г. Очаква се в концерта по повода участие да вземат Хор „Железни струни“ и Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“.

Дейността на НЧ „Напредък – 1869“ се подкрепя от Община Горна Оряховица.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Призови места за футболистите на ФК Изгрев 93 в VI-ти Международен детско – юношески турнир по футбол за купа Сандански

От 19 до 24 февруари Международният турнир „САНДАНСКИ КЪП 2019“ събра за пореден път в гр. Сандански детско – юношески…

Затвори