Share

С пищен концерт-спектакъл, светлинни ефекти, песни и танци Караисен отбеляза 152 г. от първата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

сряда, 8 Юли, 2020, 14:03ч.


107258693_410408839918626_3554757721420620592_n

Честването от емблематичната първа битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, състояла се в лозята на село Караисен, тази година ще остане завинаги в сърцата на жителите на селото с неповторимите емоции от пищен концерт-спектакъл, светлинни ефекти, патриотична музика, български народни песни и танци. Близо 100 артисти, самодейци и професионалисти, немалка част от които деца, взеха участие в празничната програма на 6-ти юли в павликенското село Караисен.

С приветствени слова програмата откриха представители на Народно читалище „Добра надежда 1896”, кметът на селото Стефан Николов, зам. кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева, професор д.п.н. Тодор Галунов и неговата дъщеря Цвета Галунова, която участваше и активно в организацията на празника.

Първи се изявиха малките звезди на ДТА „Болярче” – В. Търново, за които това стъпване на сцена бе и първо. Усмихнатите деца с ръководител Борислава Трифонова поздравиха гостите на празника с фолклорен танц. С литературно-музикална програмата продължиха местните деца от ДГ „Караисен”. След прекрасните емоции, породени от грейналите детски личица, самодейците от НЧ „Добра надежда 1896” и гостите от читалище „Ради Фичев” – с. Вишовград, пяха народни песни.

Кулминацията на вечерта беше участието на ФТК „Плетеница”, чийто ръководители бяха подготвили пищно шоу с песни, народни танци, светлини, димни ефекти и богата атрактивна програма. Концерт-спектакълът продължи един час, в който публиката бе изцяло разтърсена от хореографията, която започна с жените от ансамбъл „Плетеница”, изнасяйки на сцената последователно три 5-метрови платна. „Изгряха” цветовете бяло, зелено и червено, образувайки българското знаме, след което се преплетоха, символизирайки обединението на трите цвята: чистота, природа и героизъм. „Женското начало” бе последвано от патриотичен танц с въртене на български трибагреници под звуците на „Кой уши байрака”, в които мъжете от ансамбъл „Плетеница” показаха твърдостта, характера и безпрекословната отдаденост на българина във времената на робство. Програмата продължи с песни на хор „Плетеница”, мъжко хоро, съвременен фолклорен танц на жените и традиционни български хора.

В края на емоционалната вечер се изчетоха имената на загиналите в  паметната битка и след едноминутно мълчание последва празнична заря, която постави край на  официалната програма. Изви се празнично дълго хоро, в което заедно танцуваха гостите и участниците в събитието.

107089941_1395070744018743_8453641798362162209_n

„За мен този концерт бе едно от най-емоционалните преживявания, които съм имала. Чувствам много специална връзката си със село Караисен, тъй като баща ми е от там, баба и дядо също. Отдавна исках да направя нещо хубаво за Караисен, което да започне да възражда селото. Надявам се този красив концерт-спектакъл да постави началото на богата културна програма занапред. На първо място искам да изразя огромната си благодарност към ръководителя на ФТК „Плетеница” и сътворител на патриотичното зрелище Николай Корчев. Имах възможност да наблюдавам целия период на подготовка, той даде всичко от себе си, за да подготви танцьорите си за ограничено време, с което разполагаше. Влагаше сърце и душа във всеки един от различните детайли и елементи на танците. Това се усещаше и от танцьорите, което ги вдъхновяваше също да дадат всичко от себе си. И се получи невероятно!

Много труд вложиха и неговите колежки:  Ваня Гавраилова, която също е хореограф и помагаше в разучаването и подготовката на танците, както и Наталия Билчева, която се грижеше за хоровите изпълнения. Наблюдавах развитието на спектакъла от зародиш, знаех всяка една стъпка, която предстоеше, но когато „изгряха” трите платна: бяло, зелено и червено, и образуваха българското знаме, след което се преплетоха: настръхнах, емоциите забушуваха с невиждана сила, мисля, че подобно бе усещането и в публиката. Сърдечно благодаря и на всеки един от онези 40 усмихнати хора от „Плетеница”, които се раздадоха на сцената!

Благодаря и на всички институции, които бяха част от организацията на празника: Община Павликени и лично на кмета инж. Емануил Манолов, кметство Караисен, НЧ „Добра надежда 1896” и Винарска изба „Грозд”, с. Караисен, която осигури вино за всички гости на събитието. Не на последно място изказвам благодарности към финансовите обезпечители на концерт-спектакъла: МКБППМН – Община Павликени, както и г-н Христо Владимиров, който живее в чужбина, но милее за селото, тъй като неговите родители живеят там”, сподели Цвета Галунова, която бе част от организационния екип на празника.

Много скоро предстои и друго важно събитие в с. Караисен. Жителите на селото малко по малко остават без вода, като в последните няколко месеца са минали на строг воден режим. На 13-ти юли те се готвят за протест, чрез който се надяват да се ускорят процедурите по намиране на решение на жизненонеобходимата им нужда от питейна вода.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
В още 8 търновски села посрещнаха депутата от ГЕРБ Станислав Стоянов

Жителите на осем населени места в община Велико Търново се срещнаха с народния представител от ПГ на ГЕРБ Станислав Стоянов.…

Затвори