Share

С музика и димящи скари започна Празникът на горнооряховския суджук

петък, 8 юни, 2018, 21:21ч.


DSC_0812

Празникът на горнооряховския суджук започна днес следобед с много музика, настроение и разбира се димящи скари. Началото бе поставено с Регионалния преглед на старата градска песен „Божури”, в който се надпяват 21 певчески състава. Гостите бяха приветствани от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. На откриването на прегледа присъстваха и заместник-кметът Йорданка Кушева и директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки” Румяна Матеева. Докато вървяха изпълненията им, в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ се проведе форум за сензорен анализ на горнооряховския суджук, организиран от Асоциацията на месопреработвателите в България. Той бе открит от изпълнителния директор на АМБ д-р Светла Чамова, а лектор на семинара бе д-р Даниела Данаджикова.

Освен представители на месопреработвателите, присъстваха и ученици от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица. Сензорният анализ е научна дисциплина, която използва реакциите на човешкото тяло към характеристиките на храни, които се възприемат от неговите сетива:зрение, обоняние, вкус, допир, слух. Той е полезен инструмент при определяне качеството на продуктите, изследване срока на годност и проучване на потребителския вкус.Тази вечер Празникът на горнооряховския суджук продължава с богата фолклорна програма. В 18.30 ч. музикалната щафета ще поемат Фолклорен клуб „Балканика“, в 19.00 ч. на сцената ще се качат музикантите от оркестър „Елит фолк“, а в 21.00 ч. започва концертът на сестри Диневи.

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който ще продължи до 10 юни. Той се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ и с активното участие на Община Горна Оряховица. В празника ще вземат участие фирмите “А. Р. Боби 03”, “Родопа – 96” и “Стефанов – Иван Стефанов”, единствени в страната имащи право да произвеждат горнооряховски суджук.

Вторият ден ще започне от 11.00 ч., за когато е насрочено и официалното отриване на Празника на горнооряховския суджук.

Празничната програма ще продължи с изпълнения на самодейни състави от общината и гости. През целия ден ще има много кулинарни игри, викторини и разбира се много награди. Водещ ще бъде Ненчо Балабанов. От 18.00 ч. е концертът на формация „Паскалев – Пловдив“, а 20.00 ч. започва спектакълът „Молитва за България“ с участието на Поли Паскова и ансамбъл „Чинари“.

Програмата на третия празничен ден отново ще започне в 11.00 ч. с изпълнение на самодейни състави на общината и гости. Посетителите ще видят и театрална постановка “Горнооряховски суджук – значим и прочут” по Чудомир. Ще има много кулинарни игри, викторини и награди. В 17.00 ч. е концертът на оркестър “Плам”, от 19.00 ч. щафетата ще поеме Пепи Христозова. В

20.30 ч. започва концертът на Кичка Бодурова и квартет “Мистик”. Празникът на горнооряховския суджук по традиция ще завърши с пъстри празнични илюминации.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Народният представител Станислава Стоянова посети Свищов и се запозна с дейностите по ремонта на улиците в града

Във връзка с XIV-то издание на фестивала на античното наследство "Орел на Дунава", народният представител Станислава Стоянова е на посещение…

Затвори