Share

С “Хорото и хората” Историческият музей в Г. Оряховица се включва в Европейската инициатива “Нощ на музеите”

понеделник, 15 май, 2017, 14:53ч.


18519549_288673588245791_2453557984616289665_n

На 20 май 2017 г. Исторически музей – Горна Оряховица ще се включи за пореден път в инициативата Европейска нощ на музеите. Заедно с още стотици културни институти от целия континент горнооряховският музей ще работи с променено работно време – до 01.00 часа след полунощ, като входът ще бъде безплатен. Партньори на музея в 13-то издание на проявата ще бъдат НЧ „Братя Грънчарови – 2002” и Художествена галерия „Недялко Каранешев“. Музейната програма за нощта е озаглавена „Хорото и Хората”.

Идеята на организаторите е да представят историята и разновидностите на най-емблематичния български танц хоро и връзката му с народа. Танцът в кръг, от който произлиза, е наследство още от обредните земеделски танци на траките. Кръговостта на българското хоро не е само ритуална, но и свещена. За предците ни ограденото в кръг пространство е своето, защитеното, благодатното и чудотворното. Кръгло е животворното слънце, кръгъл е всеки обреден хляб, кръгла е софрата, на която сядат х?рата заедно всеки ден, в кръг е и хорото им, на което душите и телата пулсират в едно, събират и излъчват една единна и неописуема енергия.

Своя поглед към танца ще покажат учениците от ОУ „Иван Вазов” в изложба от рисунки. Ще бъде презентиран и специално подготвеният от музейните специалисти научно-популярен филм „Хорото и Хората”. В Европейската нощ на музеите ще бъдат представени различните етнографски области на България. Всяка от тях със своите носии, ритъм и динамика на хор?та , повлияни от историята, бита и обичаите на х?рата от този край. Помощници в това своеобразно пътуване във времето и пространството ще бъдат танцьорите от НЧ „Братя Грънчарови – 2002” и оркестрите „Оникс” и „Хипократ”. С помощта на хореографи всеки желаещ ще може да опита да поиграе или просто „да се хване на хорото”.

Организаторите са предвидили и поощрителни награди за най-активните участници и посетителите, облечени в народни носии и аксесоари.

Информация: Исторически музей – Горна Оряховица

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
4450 лева събраха на благотворителното стънт-дрифт шоу в помощ на 4-годишната Иванна

4450 лева събраха от дарения организаторите на благотворителното стънт-дрифт шоу в помощ на 4-годишната Иванна, което се проведе в неделя…

Затвори