Share

Рекорден брой участници и международна публика привлече осмият “Трабант фест“ (снимки)

събота, 18 Мар., 2017, 15:18ч.


17362677_1294197377293969_4547445682189498478_n

Снимка: Стефан НАНКИНОВ, Официалният сайт на Велико Търново

Осмият Трабант фест се проведе във Велико Търново с рекорден интерес от гражданите и гостите на старата столица, като броят на регистрираните автомобили достигна 95-също рекорд в историята на феста. Хубавото време предложи невероятен шанс на любителите на трабанта да разгледат от близо уникални екземпляри с историческа стойност и такива, чиито собственици са модернизирали своите ретро автомобилите, които под капаците си крият голяма мощност.

Милен Михов, който е председател на Ретро клуб „Трабант Велико Търново“, каза че от три години Трабант феста в Търново е с международно участие. Тази година много силно представени са любителите на немското возило от Румъния, Германия и от Русия от гр. Тулиати, които ще ползват местен трабант на заем, защото техният още не е готов да пропътува над 2000 км.

 

В 10 ч сутринта всички участници се събраха на площада зад Военния клуб, за да регистрират своите автомобили. Беше пълно с хора, които имаха възможност да разгледат всички коли, да разговарят със собствениците им и да разберат повече за техническата част на превозните средства, да обменят опит и да споделят страстта си към трабанта. Към 11 ч всички участници дефилираха пред сградата на Община Велико Търново, където свещеник освети всеки един автомобил и повече любители на немската кола успяха да се запознаят от близо с машините. Сред публиката имаше гости от Румъния, Германия, Италия и дори от Гърция.

След това всички трабанти взеха участие в парад, който имаше следния маршрут: ул. „Васил Левски”, ул. „Независимост“, ул. „Ст. Стамболов“, ул. „Ив. Вазов“, пл. „Цар Иван Асен І“, ул. „Н. Пиколо“, ул. „Ст. Стамболов“, ул. „Независимост“, „Н. Габровски”, ул. „Краков”, ул. „България”, ул. „Мармарлийска”, ул. „Магистрална” и завърши на Търговски парк „Велико Търново“.  Там имаше предвиден детски кът, докато се провеждат състезанията по майсторско каране. Милен Михов съобщи, че тази година са предвидили две нови дисциплини-отборно бутане на трабант за време и майсторско търкаляне на гуми през препятствия.

20170318_110917

Много внимание привлече трабантът на Спас Данев от София, който беше качил автомобила си върху ходовата част на джип Сузуки Самурай. Той лично е направил това уникално съчетание на превозни средства, колата притежава бързи и бавни скорости. Той членува в клуб „Трабант“ от миналата година и за първи път показва машината си пред публика във В. Търново.

20170318_103225

Един от по-възрастните участници е Марийка, чийто трабант е кръстила на себе си. Тя има много силна връзка със своята кола, която е на 31 години и я ползва ежедневно. „Никога не го оставям жаден, за да може да ми осигурява безаварийно пътуване“, каза Марийка. Миналата година тя е завършила на второ място по майсторско кормуване от 50 трабанта, а през 90-те години е участва във републиканско състезание с този трабант. „Ние сме с младешки дух и затова сме тук“, добави запалената любителка на трабант и сподели, че тази нейна страст е завинаги.

20170318_104304

Лимузината на Теньо Калъчев от Раднево, Стара Загора, бе една от основните атракции. За задницата на колата е използвал модел от 1989 г. заради ресьорите, за да стане лимузина, а предницата е от модел 1990 г., който е с по-малки обороти. Малката му дъщеря Теодора Калъчева, 10 г., обожава трабанта на баща си и най-много обича да ходи на училище с него, където привлича интереса и вниманието на съучениците си. Тя смята, че е по-удобна кола и плюсът й е, че събира повече хора.

20170318_113259

Ивайло Антов, един от организаторите и колекционер на 73 трабанта в движение заяви, че тази година фестът е посветен на 60-годишнината от производството на трабант и “може би всичките хора, малко или много, от носталгия са решили да дойдат”. Антов взе участие със своя жълт трабант кабриолет.

Михаела ДАВИДОВА, снимки авторката

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Красимир Каракачанов: “На тези избори с номер 17 Обединените патриоти посочват алтернативата на българския народ и това е съединението, което прави силата“

Вчера на среща с поддръжниците на „Обединени патриоти-НФСБ, АТАКА и ВМРО“ във Велико Търнoво лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов призова…

Затвори