Share

Рекорден брой трабанти идват за “Трабантфеста” на 17 март

понеделник, 12 Мар., 2018, 16:02ч.


IMG_9766

За девети път Старата столица ще стане столица на трабантите – на 17 март е поредното издание на популярния “Трабантфест”, съобщиха организаторите. “Това е едно от най-симпатичните събития, свързани с ретро автомобилите. Миналата година имаше 106 автомобила, сега очакваме рекорден брой, тъй като интересът е много голям”, съобщи народният представител доц. Милен Михов, който е един от инициаторите на проявата. Самият той е горд собственик на трабант още от 1987 г., а за депутатското возило е писано неведнъж.

Фестът се организира с подкрепата на Община В. Търново и съдействието на Националния военен университет, спонсор вече е и пивоварна “Бритос”.

В събота от 10 ч. е регистрацията на автомобилите зад Военния клуб, час по-късно е прегледът пред Общината, където всеки гордо ще покаже своя трабант. Предстои и водосвет от отец Асен. Атрактивната обиколка на Велико Търново е от 12 ч и стартира от Царевец, като ще стигне до военния университет. Там от 13 ч. ще има писта, “змейка”, забавни игри с много награди, за всеки участник ще има награди, съобщи Камен Парашкевов.

IMG_9760
Отново ще има уникални трабанти на феста – пикапи, кабриолети, лимузини, дори полицейски трабант, обяви Ивайло Антов. Със сигурност освен от цяла България, ще има участици и от Румъния, от Германия, вероятно от Русия. Миналата година са участвали и французин, англичанин, гърци с трабанти от България.

Най-старият трабант у нас е от 1963 г. и е на Кольо Тончев от Добрич – баща на певицата Преслава. Всяка година на феста идва 89-годишният дядо Мишо от Добри дял със своето возило.

Самият Ивайло Антов притежава 78 трабанта, от които кара само няколко, но и всички останали са в движение. Още толкова поне са миниатюрните модели на трабанти, част от които той показа днес.
Най-новата придобивка на Антов е 4-тактов трабант, произведен през 1990 г., който е единственият такъв в региона. Общо в България те са десетина. 4-тактовите трабанти са произвеждани само от май 1990 до януари 1991 г. и не са внасяни у нас. Ивайло Антов го купил наскоро от обява в интернет от чужбина – от семейство на унгарец и румънка, и го чакал 20 дни да бъде докаран във В. Търново.

Във Велико Търново е първият такъв фест за годината, следват тези в Трявна, Тетевен и т.н. Старата столица е в очакване на култовите возила, чиито собственици остават през годините верни на марката “Трабант”.

IMG_9767

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Започва мащабен ремонт на ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени

Началото на мащабен ремонт на Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ беше дадено в Павликени днес. Символично първото парче…

Затвори