Share

Проявите за празника на Лясковец започват седмица по-рано

четвъртък, 22 юни, 2017, 16:38ч.


лице за сайт

Програмата за празника на град Лясковец – Петровден започва седмица преди това с първа културна проява – представяне стихосбирката „Будни сънища” на лясковския поет с китара Пламен Капинчев. Поетичната вечер ще започне в 18 часа в петък на 23 юни в Музея на градинарството в Лясковец.

В следващите два дни на поляните край манастира над Лясковец ще протече Четиринадесетото издание на Петропавловския национален събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира”. Надпяванията са с начален час 8.30 часа и в двата дни – събота и неделя, като официалното откриване ще стане през първия ден – на 24 юни от 11.30 часа. Над 4000 изпълнители от цяла България ще се изявят на сцените на събора, а гостите са състави от Грузия, Испания, Молдова и Сърбия. Народа ще весели Виевската фолклорна група по обяд в събота. Като част от седмицата, посветена на официалния празник на Лясковец са и спортните прояви, организирани от Община Лясковец, които ще бъдат също в двата дни – събота и неделя. Волейболен турнир е предвиден за 24 и 25 юни от 17.30 часа, в който ще се срещнат отбори от Лясковец и региона на спортната площадка в квартал Черникова бара. За неделния късен следобед е определена приятелската футболна среща между тимовете на Стражица и Лясковец. Мачът се играе от 18.30 часа на стадион „Михаил Алексиев” в Лясковец.

Два дни организаторите са отделили и за любителите на балетното изкуство. Лясковец ще бъде домакин на гостуващи балетни колективи от няколко града, като първата вечер на 26 юни от 19.30 часа на площад „Възраждане” ще бъде представен спектакъл на лясковската танцова школа „Ритъм”, а през втория ден концерт ще поднесат и домакини, и гости. Той е насрочен за 19 часа на откритата сцена пред читалището. В Х Национална детско-юношеска балетна среща „Празник на балета-Лясковец 2017” ще се включат над 120 деца от шест града, а самия двудневен форум за десети пореден път протича под патронажа на кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова. В деня преди Петровден – 28 юни от 18.00 часа три поколения лясковчани, облечени в национални носии ще направят възстановка на „Традиционна българска сватба”. В нея са включени обредни действия и ритуали, типични за лясковска сватба по описание на Димо Минев и по данни от певестта „Женитба” на възрожденския писател Цани Гинчев. Сватбеното ритуално шествие ще премине по автентичната калдъръмена улица „Никола Козлев”. Отправна точка е къщата на пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка”, а крайната точка с веселбата ще бъде в централния градски парк, където сватбата ще приключи с хоротека.

Петровден – 29 юни започва с литургия по случай храмовия празник на манастира „Св. Св. Петър и Павел” още в ранните часове на деня. Вечерта от 19 ч. и 19.30 часа са тържествената сесия на Общински съвет-Лясковец и награждаванията на заслужилите граждани и отличените с ученически награди лясковски деца. След водосвета за здраве и благоденствие на града и поздравленията на кмета и официалните гости и чужди делегации, след връчване на почетните знаци и дипломи, на откритата сцена в Лясковец, ще започне празничния концерт с участието на народната певица Пепи Христозова и популярната естрадна изпълнителка Маргарита Хранова. Петровден ще приключи с празнични илюминации.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Община Свищов обучава и наема млади хора по европейски проект

В началото на месец юни, тази година, се сключи допълнително споразумение между Министерството на труда и социалната политика, Управляващ орган...

Затвори