Share

Проверяват дали са изнасилвани деца в Дома в Страхилово

сряда, 16 Ян., 2013, 11:25ч.


След скандални публикации в италианско списание за педофилия и изнасилване в български детски дом, експерти от Държавната агенция за закрила на детето проверяват дома в село Страхилово. Миналата година от там са осиновени 10 сираци в Италия, сред които има две момичета и едно момче от едно семейство.

Шокиращите разкази са на три деца, осиновени миналата година от италиански семейства, обясни проверяващата Галя Атанасова, началник на отдел към Главната дирекция по контрол на правата на детето в ДАЗД , Русе. По думите и българчетата са разказали за сцени на сексуално насилие, на което са станали свидетели, докато са били в дома. Според осиновените деца 12-13-годишни момчета всяка вечер са влизали в стаите на по-малките и са ги биели и изнасилвали. Освен това възрастни педофили са извеждали деца, водели са ги в хотел- дискотека и са ги заставяли да проституират, като ги заплашвали с пистолет или са им слагали белезници.

Нищо от публикуваното в италианската преса не отговаря на истината за дома в Страхилово и ние нямаме никакви притеснения, заяви Галя Атанасова. Проверката е продължила два дни, а през това време е ревизирана цялата документация на институцията, водени са разговори с децата и възпитателите, които не потвърждават италианската публикация.

Атанасова подчерта, че в дома в Страхилово възпитателите са само жени, а в италианската статия става дума за мъже. Освен това възрастта на децата е до 11 г., докато италианците пишат за по-големи момчета. В селото няма хотел и е изключено в дома да влизат непознати мъже, тъй като има охрана. Освен това всяко дете извън институцията се придружава от възпитател по всяко време, дори и при среща с родителите. Единственото, което се припокрива със статията, е, че става въпрос за разкази на трите осиновени деца в Италия. А такива има от дома в Страхилово, коментира Атанасова.

“Целият персонал в дома е в шок заради тези твърдения. Бхме много изненадани от проверката, призна директорката Светла Петрова. Тя уточни, че при тях има само двама мъже, които се занимават с охраната и отоплението. Повече от 25 години на длъжност възпитател работят само жени.

Източник: “Янтра ДНЕС live”

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Задържаха петима в момент на производство на дрога в лаборатория

Петима великотърновци бяха задържани за производство и разпространение на синтетична дрога, съобщиха от ОД на МВР - В. Търново. В…

Затвори