Share

Признателните поколения лясковчани отдадоха почит на Апостола

понеделник, 19 Февр., 2018, 13:32ч.


IMG_2881 IMG_2883 IMG_2873

Стихове, песни, възпоменателни речи, слово за живота на Дякона и заупокойна молитва включваше ритуалът по отбелязване на 145 години от героичната смърт на Левски. Програмата продължи дълго пред събралите се за поклон десетки граждани на барелефа на Апостола в град Лясковец.

Организатори бяха Община Лясковец и Общински комитет „Васил Левски”, с активното участие на ученици от СУ „Максим Райкович” и НУ „Цани Гинчев”. Дванадесетокласниците Павел Русев и Генади Георгиев четоха и декламираха, а свое авторско стихотворение за Левски с много патос изпълни учителката Галина Москова. С песните „Песен за Апостола” и „Кажи ми, горо” се представиха децата от училищния хор на гимназията „Синигерчета”, работещи по проект „Твоят час”, а по-малки ученици от трети и четвърти клас на НУ „Цани Гинчев” рецитираха стихотворението „Левски”. Техните изпълнения чуха дошлите да отдадат почит на великия българин десетки граждани, историци, представители на партии, организации и различни институции. Заупокойна молитва в памет на Апостола на Свободата Васил Левски, отслужи отец Богдан. Той преля с вино пред паметната плоча, а председателят на местния комитет „Васил Левски” Димитър Байчев, произнесе реч за живота и безсмъртния подвиг на революционера. Много лясковчани наобиколиха паметния знак на Левски, за да засвидетелстват своето уважение към героя.

Много венци и цветя положиха признателните поколения, в знак на благодарност към Човека, посветил себе си на народа си, Човека, който преди век и половина шеташе в Лясковец без умора за Освобождението на България.

Поклонението приключи с едноминутно мълчание на колене.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Инж. Емануил Манолов: „Датата 19 февруари ни кара да се замислим за доблестта и безстрашието на Васил Левски“

Павликенчани поднесоха цветя и се преклониха пред паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски. Пред морената с барелеф на…

Затвори