Share

Присъждат звание „Почетен гражданин” на Мехрибан Алиева – президент на фондация „Гейдар Алиев”

четвъртък, 25 авг., 2016, 18:33ч.


trend_mehriban_aliyeva_main_albom_180515_001

 

Във Велико Търново е най-големият на Балканите музеен комплекс на открито

 

Званието „Почетен гражданин” на Велико Търново ще бъде присъдено на Първата дама на Азербайджан и президент на фондация „Гейдар Алиев” Мехрибан Алиева. Това реши днес Великотърновски общински съвет на тържествена сесия, като предложението на кмета на старопрестолния град Даниел Панов бе прието с пълно мнозинство.

Поводът е огромният принос и високата ангажираност на Мехрибан Алиева за опазването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на Велико Търново.

„Проектът за реставрация и социализация на крепостта Трапезица бе реализиран с финансовата подкрепа на фондация „Гейдар Алиев”. Личната ангажираност на г-жа Алиева и последващото дарение позволи в Старата столица да се оформи най-големият на Балканите и в България музеен комплекс на открито, обединяващ крепостите Царевец и Трапезица. Фондация „Гейдар Алиев” е подкрепила проекти за опазване на културно-историческото наследство в държави като Франция, Италия и Германия. Първата инвестиция за Източна Европа в тази сфера се осъществява именно тук – във Велико Търново”, мотивира се кметът Даниел Панов. Той подчерта, че дарението от 2,5 милиона лева позволява Трапезица да се превърне в още един туристически обект, акцентиращ върху величието на Търновград, Второто българско царство, историята и археологията през Средновековието.

Реставрирани са близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригинални стенописи от периода XIII-XIV век. Изградена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство и откритите на Трапезица археологически находки. Монтирано е допълнително художествено осветление на крепостта, основно ремонтирани са улицата и тротоарите в подножието й, оформен е и паркинг.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Феновете на „Етър” ще събират на мача със „Спартак” (Пл) пари за малката Йоана

Под благотворителна кауза ще премине неделният мач на етърци срещу „Спартак”. Феновете на „Етър” обявиха, че ще събират средства за...

Затвори