Share

Приключи един от най-мащабните проекти на Общината – обновяване на градската среда в Горна Оряховица

четвъртък, 15 Ное., 2018, 17:19ч.


DSC_0296

Приключи проектът за обновяването на градската среда в Горна Оряховица. Това е един от най-мащабните проекти и част от инвестиционната програма на Общината, и се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Резултатите от дейностите по проекта бяха представени днес пред журналисти от кмета инж. Добромир Добрев и работния екип с ръководител инж. Гергана Тодорова.Общата стойност проекта е 5 988 104 лв. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната по ОПРР, възлиза на 5 634 302 лв., от които: 85 % е съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, а останалите 15на сто са национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Освен средствата по ОПРР, за успешната реализация на проекта бяха предвидени допълнително 353 801 лв. – финансов принос на Община Горна Оряховица. Основната цел на проекта бе да се подобри качеството на живот, както и привлекателността и конкурентоспособността на Горна Оряховица.

В рамките на проекта бяха реконструирани площад “Георги Измирлиев” и парк “Детски кът” и беше изградено кръгово кръстовище за безконфликтно преминаване на превозните средства и подобряване движението на пешеходците.

Парк „Детски кът“ заема площ от 53 дка –зелени площи, детски и спортни площадки. След модернизирането му се подобри обликът на едно от най-предпочитаните места за отдих в град Горна Оряховица. В парка се оформи мрежа от главни, второстепенни и обиколна алеи. Обособиха се Зони за разходки и социални контакти, за пикник и за активен отдих. В центъра на обновения парк е оформена площадка с фонтан, около който са разположени места за сядане. Изградени са: детски площадки, комбинирано игрище, площадка за скейтборд, площадка с уреди за обща физическа подготовка, площадка с фитнес съоръжения, а също и детска сцена. Съществуващите здрави дървета са запазени, а освен тях бяха засадени нови декоративни видове храсти и дървета. Посетителите на реконструирания парк вече се радват на красивите новозасадени цветя и декоративни треви. Поливането на зелените площи се извършва чрез автоматизирана поливна система, чието захранване е осигурено от четири вкопани резервоара, които се пълнят с дъждовни отпадъчни води от отводнителните улеи, а при недостиг – допълването им е осигурено от водоснабдителната мрежа. Монтирано е енергоспестяващо парково осветление и е изградена система за видеонаблюдение.

DSC_0018

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Информационен ден по процедура “Социално включване в общността” на ОПРЧР ще се проведе във Велико Търново

На 19 ноември (понеделник) от 11.00 часа във Велико Търново ще се проведе Информационен ден по процедура "Социално включване в…

Затвори