Share

Премиера на музиката към новото светлинно-звуково шоу на Царевец

вторник, 24 май, 2016, 11:31ч.


 

3 (5)

В навечерието на 24 май във Велико Търново премиерно бе представена музиката към новия аудио-визуален спектакъл, който се разработва за крепостта Царевец по идея на кмета Даниел Панов. Над 700 жители и гости на старопрестолния град препълниха голямата зала на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, където Русенската филхармония постави на сцена симфонично-хоровото произведение „Асеневци”.

Николо Коцев е композитор на впечатляващата 17-минутна творба, която разказва за славните владетели на Второто българско царство и за столичния период на Търновград. Към музиката е създаден и мултимедиен филм по художествени творби на Тодор Ангелиев. Режисьор е Румен Ганев. Изпълнението е на хора и оркестъра към Държавна опера – Русе.

По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост кметът Даниел Панов отличи осем изявени педагози и дейци на културата. С награда „Св. Патриарх Евтимий” на Община Велико Търново бяха удостоени четирима учители и два учителски колектива. Д-р Красимира Петрова от детска градина „Здравец” получи приза „Учител на годината” в предучилищното възпитание. В начален етап носител на отличието тази година е Милена Бонева, главен учител в ОУ„Неофит Рилски” в Килифарево.

6 (4)

Награда „Учител на годината” в прогимназиален етап на образование получи Руска Христова, старши учител в ОУ „Бачо Киро”, а в гимназиален етап на образование – Галина Милева, старши учител в ПМГ „Васил Друмев”. Дипломата „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование бе за педагозите от детска градина „Слънчев дом”, а в областта на училищното образование – за ПМГ „Васил Друмев”.
С Награда „Култура” на Община Велико Търново Даниел Панов отличи актрисата от МДТ „Константин Кисимов” Цанка Цанева и режисьора Антони Попов, съответно за ярки постижения в сферата на културата и за творчески дебют.

В словото си Даниел Панов припомни, че великотърновци винаги са отдавали голяма почит, уважение и признание към дейците на образованието, науката, културата и изкуствата, които с делата си утвърждават Старата столица като духовен, културен и просветен център. „Препълнената зала на Музикално-драматичния театър тази вечер ме прави особено щастлив и горд. Отново доказваме, че сме достойни българи, които поставят просветата и културата на първо място, тъй като те са в основата на нашата национална идентичност. Ние, великотърновци, винаги сме се вслушвали в нашите интелектуалци, учители, творци, общественици. Дълбок поклон и искрена и сърдечна благодарност от името на цялата ни общност към хората, които днес със своите идеи, проекти и труд създават не само култура и изкуство, но и възпитават вкус, критерии и естетика сред младите”, каза Даниел Панов от трибуната. Кметът на Велико Търново поздрави носителите на наградите и пожела на всички присъстващи светъл и незабравим празник.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Учениците в Лясковец шестваха, пяха и танцуваха в деня на писмеността

С шествие по централната улица и градския площад започна празничния 24 май в Лясковец. Парадът на учениците от училищата в…

Затвори