Share

Представят В. Търново на „Ваканция & Спа Експо 2017” като целогодишна дестинация за културен туризъм

четвъртък, 16 февр., 2017, 18:30ч.


Велико Търново е водеща и целогодишна дестинация за културен туризъм. Това е акцентът в представянето на старата българска столица на Международната туристическа борса „Ваканция & Спа Експо 2017”. Изложението се провежда в София за 34-и път и събира представители на туристическия бизнес от България и цял свят. Многообразието от културни събития, богатото културно-историческо наследство и туристическите маршрути на старопрестолния град са представени на атрактивен щанд, част от който е триизмерно пространство с крепостта Царевец и ефектите на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Изложбеното пространство е с площ от 35 квадратни метра.

Един от акцентите е поставен върху най-новата туристическа атракция Трапезица – втората крепост на средновековния столичен град. Архитектурно-музейният резерват бе открит навръх честването на 108-годишнината от българската Независимост. Трапезица ще бъде отворена за посетители през целия туристически сезон и ще приеме няколко културни събития – Европейската нощ на музеите, Австрийските музикални седмици, концерти и др.

На „Ваканция & Спа Експо 2017” официално бе представена програмата на „Сцена на вековете – II летен сезон на българските оперни театри”. Най-големият фестивал за класическа музика на открито ще е с рекордна продължителност от 2 месеца. На сцената в крепостта Царевец ще бъдат поставени единадесет заглавия – класическа опера, операта, мюзикъли и балет.

„Сцена на вековете“ ще стартира на 8 юли с „Кармина Бурана“ от Карл Орф и балета „Болеро“ по музика на Равел, а на 14 юли е операта „Лучия Ди Ламермур”. Трите постановките са дело на  Държавна опера-Стара Загора. Във вечерните часове на 26 август същата трупа ще представи още две заглавия от своя репертоар – операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“ от Алфредо Казела. В афиша на фестивала присъстват оперите  „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев, която ще бъде представена на 4 август от Държавна опера – Русе, „Манон Леско“  от  Джакомо Пучини – в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център–Варна /11 август/, „Норма“ от Белини /Бургаска опера – 19 август/ и „Травиата” на Джузепе Верди /Пловдивска опера – 28 август/. На сцената под звездите на Царевец през лятото ще бъдат поставени и два от хитовите мюзикъли на ХХ век –  „Котките“ на Андрю Лойд Уебър в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна (21 юли) и  премиерното заглавие на Държавна опера-Пловдив „Коса“ (5 септември).

За първи път участие във фестивала ще вземе трупата на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, която ще се представи с едно от най-добрите си заглавия – оперетата  „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Финал на музикалното събитие на 8 септември ще постави Държавна опера – Русе с „Трубадур“ от   Джузепе Верди.

Екипът от Общинската туристическа агенция и директорът на общинската дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова поканиха многобройните участници във „Ваканция & Спа Експо” на XIV Международно туристическо изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе във Велико Търново от 6 до 8 април. Представени бяха Вторият международен фестивал на историческите възстановки, който ще пренесе крепостта Царевец обратно в Средновековието, 20-о издание на Международния фолклорен фестивал, 22-ят Петропавловски събор, Петото международно биенале на църковните изкуства, Камерният фестивал за класическа музика „Arbanassi Summer Music” и други културни събития.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Кола удари жена на пешеходна пътека

Пешеходка бе ударена от лека кола на пешеходна пътека в центъра на Велико Търново преди минути. Възрастната жена бе ударена,...

Затвори